den 30 april 2008

Den glömda vägen...

I dag ska jag till Örebro, närmare bestämt till Götabro, jag ska på en förkonferens innan vår årskongress. Det ska bli spännade att lyssna till Alan Hirsch från Australien. Alan funderar, praktiserar, skriver och talar mycket om hur det kan se ut att vara en kristen församling i vår tid. (Hittade ett YouTube klipp med en raspig intervju) Spännande! Om jag får möjlighet så kanske jag kan få i väg några rader till bloggen.

Sitter just nu och går igenom posten. Det kom ett reklamblad från Gospel Media, ett förlag som jag har väldigt lite erfarenhet av. En sak som slog mig när jag bläddrade genom tidningen var hur många titlar som handlade om himlen. Här är några exempel: "Glimtar av nästa liv" del 1 och 2. "En glimt av evigheten", "90 minuter i himlen" och slutligen "23 minuter i helvetet". (Okey, den bröt av lite). Allt detta fick mig att tänka på ett
N.T. Wrigh citat: “Heaven is important, but its not the end of the world.”. Kolla mer här.

den 27 april 2008

Stress, glädje och en predikan

I dag var det en sån där katastrofmorgon, jag var stressad, barnen var arga, frun var den enda som behöll lugnet någotsånär. Så kan det väl se ut antar jag. Problemet var bara det att jag skulle predika. Dessutom hade vi glädjande nog dop idag. Min predikan skulle handla om: "Dopet, tecknet på en ny mänsklighet". Men ärligt talat så kände jag mig som ett rätt urkasst exemplar av den nya mänskligheten när jag åkte iväg. Nåväl, Gud är god och det blev en bra gudstjänst, det kändes som om predikan landade och dop är ju alltid roligt.

Jag läste det här i början av gudstjänsten:

"När de fick se honom där föll de ner och hyllade honom, men några tvivlade. Då gick Jesus fram till dem och talade till dem: "Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn."
Matt 28:17-19

Här har vi den uppståndne Jesus som ger sina vänner en sista pepptalk, ändå är det några som tvivlar medan andra hyllar.
(visst har vi ofta den mixen både i församlingen och våra egna liv?)
Undra om de tvivlade på Jesus eller sig själva? Jesus lovar i alla fall att vara med dem när de går ut. Det finns alltså hopp både för dig och mig!

den 25 april 2008

Bloggtips fredag

Idag är jag pappaledig. Det är underbart! Våren är här solen skiner och fåglarna sjunger. Jag har till barnens stora förtjusning precis monterat upp studsmattan.

Här följer några tips inför helgen!

Hur inspirerar vi våra barn
att bli hjältar? (på ett bra sätt)

Allt är inte som det verkar eller döm inte för fort, skenet kan bedra.
Sån här humor gillar jag.

Jonas Lundström fortsätter att utmana mig, läs hur han dissar kapitalet här.
Jag har inte dissat hälften än men utmanande läsning är det!

Vad har emergin church gemensamt med filmen Cloverfield?
kanske mer än man först kan tro. Läs här och här.

Prova Firefox beta 3. Den dras inte med 2:ans minnesproblemen som gör datorn seg som sirap efter ett tag. 39% av alla som besöker Kolportören använder förresten Firefox. 51% använder Internet Explorer och resten använder Opera, Safari m.m.

Ledarskap. Den här bilden på (dåligt) ledarskap från Tro & Tänk är fantastisk. Läs mer om ledarskap här.

Få se om jag fyller på med mer tips under dagen. Annars ska jag prov att köra senaste Linux varianten av Ubuntu, verkar toppenbra!

den 23 april 2008

Världsbokdagen

Idag är det ju Världsbokdagen jag hade tänkt skriva massor om olika böcker, men det blev ett litet test i stället. Jag var inte så "boknördig" som jag fruktade, men det beror väl på alla olästa böcker som står och samlar damm där hemma... Testa du också!

den 22 april 2008

Mat, klimat etc.

Nu ska jag skriva om något jag inte berört tidigare. Jag tänker nämligen ifrågasätta något som i det närmaste är en helig ko idag. Men innan det vill jag förtydliga att jag som kristen tror att vi är kallade att förvalta skapelsen. Miljöfrågor är alltså i allra högsta grad en "kristen" angelägenhet som vi tyvärr alltför ofta bommat. Jag tror också vi i den rika delen av världen måste vara beredda att ändra vår livstil. Detta är för mig främst en rättvisefråga. Jag är alltså för att vi måste se över våra liv, vår konsumtion, vår bilkörning osv.

Just nu så är den global uppvärmningen den viktigaste frågan på tapeten. Al Gores film "En obekväm sanning" har lett till något man skulle kunna kalla en "klimatväckelse". Men tänk om vi är fel ute här? Jag har läst lite av den danske ekonomen Bjørn Lomborg, (The sceptical environmentalist) han menar att vi gör ett stor misstag när vi alltför enkelspårigt riktar in oss på "klimatförändringarna". Han menar att det finns andra saker som måste prioriteras först, AIDS, malaria, fattigdom etc. Läs här och/eller se videon:I dag uppmärksammas det att matpriserna stiger med förödande resultat för fattiga människor. En viktig orsak är att i vi i den rika världen använder etanol till våra "miljöbilar". Etanol görs till stor del av "matgrödor", vilket leder till drastiskt höjda matpriser.

Uppdaterat den 24 april. Dagens ledare skriver så här om problematiken.

Hur ser ni på mina hädiska ifrågasättanden, någon mer än jag som undrar?

den 20 april 2008

Blandad kompott

Dagens tips: Alla bloggare kan få tillgång till det legendariska (nåja) uppslagsverket Encyclopedia Britannica helt gratis bara genom att ansöka här. (Det fungerade för mig). Jag gillar annars Wikipedia men det är helt klart coolt att surfa runt bland all fakta på Encyclopædia Britannica.

Vilken religion har din favorit superhjälte? Nu behöver du inte undra längre. Att Marvel hjälten Thor är asatroende kanske inte kom som en överraskning, men visste du om att Superman är metodist, Batman angelikan och Hulken katolik? Inte jag heller! Här finns mer uppgifter. Ingen superhjälte är dock EFK:are Hmm mycket märkligt...

Omoget och aningen nostalgiskt av mig kanske, men jag ser fram emot den nya Indiana Jones filmen som kommer i sommar. Ska bli spännande att se en snart 70årig Harrison Ford ta på sig hatten och svinga piskan igen. Första filmen kom ju 1981, då gick jag i andra klass...

Om du inte upptäckt YouVersion än så rekommenderar jag att du registrerar dig. Fräschare upplägg för att läsa, jobba med och bearbeta bibeln finns inte på nätet.

Annars har jag idag predikat över att Gud ständigt ger oss nya chanser. Det faktum att Jesus gång på gång upprättade "körda" människor var det som retade gallfeber på den religiösa eliten. Jag tror inte på en plan B eller C jag tror Jesus tar oss rakt in i plan A oavsett hur vi klantat till det. Kolla här. Grace... travels outside of karma, karma ...

den 19 april 2008

Försenad helgläsning att bita i

Om det finns någon mer än jag som ibland blir matt av hurtig "ledarskapsundervisning" så är det här grymt ironiskt och befriande.

Hur "emerging" är du egentligen? Testa dig här.

Böcker, böcker, böcker. Här är ännu en som verkar väldigt bra.
Kolla in reklamvideon för The Tangible Kingdom här.

Som den uppmärksamme vet har Ulf Ekman börjat blogga. Ulf var en gång en av mina "troshjältar", när jag sen dissade framgångsteologin så tappade jag helt kontakten med honom.
(nej, jag har aldrig känt Ulf personligen, jag menar hans böcker och undervisning).
Ulfs blogg är ett fräscht initiativ. Jag behåller min skepsis till "framgångskittet" men jag vill ändå ge bloggen en chans. (kolla kaffekoppen i loggan, det ser nästan lite "emergent" ut!)

För övrigt vill jag inte att Kolportören ska vara emot en massa saker. Min önskan med den här bloggen är verkligen att vara en Kolportör som i huvudsak kommer med något positivt.
Om ni tycker att jag hamnar helt "offtrack" så skriv!

den 17 april 2008

3 - 0 till Dagen

I dag så skriver Världen idag en insändare i Dagen angående debatten tidningarna emellan. Men faktum är att hade ViD förstått det här med bloggar i första hand så hade en enkel kommentar på Emanuels blogg säkerligen löst allt, och vi hade sluppit ett prestigeladdat tidningsbråk.

Men hela grejen med öppenhet och dialog ligger liksom inte för ViD. Det är roligare med påhopp och konflikter verkar det som. Nu verkar i alla fall bråket mellan tidningarna lagt sig för den här gången. Hoppas verkligen ViD öppnar upp sin tidning på samma sätt som Dagen gjort, men för det krävs det trygga ledare.

Elisabeth visar att hon är en sån ledare. Läs hennes svar här.

Monica för ett intressant resonemang på sin blogg. Hon menar att det hela faller på vanlig enkel läsförståelse.

Rent allmänt så finns det en viss spänning i konflikter. Jag erkänner direkt att jag allt för ofta är urusel på det här. (även om jag blir bättre!) Antingen är jag för undfallande eller så blir jag för arg. Jag beundrar "mellanläget" i en hetsig diskussion.

Nej Dags för lite humor!
Kolla in den här videon så länge. Monty Python - Argument Clinic:

den 16 april 2008

Inga garantier

I går på vår husgrupp så blev samtalsämnet Englas tragiska död. Frågan som kom upp var följande: "Vad gjorde änglarna?". Ja, vad gjorde de när den röda Saaben stannade till vid den cyklande lilla flickan? Tuffa frågor utan några lätta svar.

I mitten av 90-talet så trodde jag att det fanns garantier. Om du trodde rätt så skulle sjukdomar helas och olyckor undvikas. Jag såg tron som enkel matematik med klar logik 1 + 1 = 2. Inga problem! Bad du tex ut Psalm 91 över ditt eller någon annans liv så var du/de skyddade från allt ont. (förutsatt att du bad i tro förstås) Mina hjältar hette på den tiden Copeland och Hagin. (ledare inom den amerikanska sk framgångsteologin)

Jag trodde att det kristna livet handlade om framgång, beskydd och garantier. Vi människor vill ju så gärna ha det så. En vän till mig som är barnmorska berättade att blivande mammor påfallande ofta vill ha garantier på att allt ska gå bra. Hon brukar svara att i Sverige så brukar det gå bra, men några garantier kan hon naturligtvis inte ge.
Men vi vill ha garantier.

Jag inser mer och mer att livet på den här jorden inte innehåller några garantier, inte om framgång hälsa och beskydd i alla fall. Däremot tror jag på en Jesus som är med mig i allt, en Jesus som en dag ska upprätta allt.
Det är mitt hopp. Det vi kan göra är att vi får be: "Låt ditt rike komma, låt din vilja ske". Jag ber naturligtvis om beskydd för mina barn och de jag älskar, missförstå mig inte, jag tror att Gud kan gripa in övernaturligt. Jag tror på helanden och under. Men samtidigt så finns det ingen enkel logik, det finns ingen automatik. Riket är här, men ännu inte.

Hur ser ni på det här med garantier?
Hur hanterar ni en tillvaro där allt kan hända?

den 15 april 2008

2 - 0 till Dagen

Elisabeth Sandlund skriver i Dagen i dag om påhoppet från den andra kristna dagstidningen i Sverige, Världen idag. (se här, här och här) Elisabeth förklarar på ett klart och tydligt sätt skillnaden mellan de båda tidningarna. Hon är knivskarp angående Dagens tydligt kristna grund, men hon skriver också:

"Vi vill våga visa att världen inte är svart och vit utan full av nyanser, att det som vid första ögonkastet verkar enkelt och självklart kan vara komplicerat och mångfacetterat. Vi vill ha modet att låta även dem som inte tycker som vi komma till tals med sina bästa argument."
Jag har följt Dagen under en hel del år och som jag ser det blir den bara bättre och bättre. Jag har också följt Världen idag och jag kan konstatera att även om den tidningen har sina förtjänster så saknas i stort sett helt Dagens nyanserade öppna och modiga perspektiv. Man skulle kunna säga att dessa båda tidningar representerar två sätt att se på världen. Dagen har ett synsätt där man inte räds att ställa frågor medan ViD hellre vill komma med färdiga svar. Dagen är inte rädd för att problematisera medan ViD istället söker att förenkla och tillrättalägga.

En sak som gjort ViD chefredaktör mäkta förvånad och upprörd är att Dagen släppt fram kritiska röster angående den planerade Jesusmanifestationen den 3 maj. För ViD är en sån sak självklart inget att problematisera. Klart vi ska manifestera Jesus med både banderoller och plakat!
Men det är många, mig inberäknad, som stöder detta men samtidigt undrar: Är det här verkligen det bästa sättet att visa vad kristen tro handlar om i en efterkristen tid? Tror vi att själva tanken på ett "kristet" land är så värst bra egentligen? Kan ett land förresten vara kristet? Hur ser det ut? Hur har det sett ut i historien? Finns det andra sätt att manifestera Jesus?

För Dagen är det självklart att ha frågan öppen även om man stöder och är med och arrangerar evenemanget. För ViD är sådana frågor omöjliga, ja rent av obegripliga.
För mig är det klart att ViD står med båda fötterna i ett modernistiskt kristet tänkande. Dagen är å andra sidan modig nog att röra sig framåt i det efterkristna, postmoderna samhälle som vi faktiskt lever i. Dagen gör det med en tydlig förankring i den kristna tron, men med en öppen och klar blick mot omvärlden. Det känns mer spännande tycker jag!

den 14 april 2008

Det ofattbara

SMS:en ramlade in i kväll om att tända ett ljus till minne av Engla, även vi letade fram ett värmeljus. Att se bilden på den lilla cyklande tjejen och veta att hon sekunderna efter möter något man önskar bara fanns i fiktionens och skräckfilmernas värld är nästan för smärtsamt.
Jag saknar ord.

Björn Granholm som fanns med och letade skriver så här. Om hämndbegäret skriver Marcus Birro följande, Daniel Astgård på Tro & Tänk har formulerat en bön.

En bön

Lord, a thousand voices shout at me this day,
Sound-bites and slogans, images and screens,
Conversations and traffic, newspaper and Internet...
Help me to filter out and turn away
All that is not of you,
And to spot and hold to
All that is of you.

Ray Simpson

den 13 april 2008

Predikan och ett bloggtips

Sitter och lägger de sista pusselbitarna på plats inför dagens predikan. Rubriken är: "Berättelsen vi är en del av". Jag ska prata om bibeln och hur vi kan förhålla oss till den med utgångspunkt i det faktum att vi behöver berättelser för att förstå våra liv.

Jag kommer med följande påstående:
"Många människor känner sig som man gör när man kommer in för sent i handlingen på en film. Man undrar: ”vad är det här för en berättelse egentligen, är det en komedi, en tragedi?” Kanske du känner igen dig. Jag gör det. Vi har alla alla ett desperat behov av att förstå våra liv utifrån någon slags berättelse."
Sen ska jag försöka introducera bibeln.

Annars vill jag komma med ett bloggtips. En av mina vänner i församlingen här i Borlänge har börjat blogga (kanske lite inspirerad av mig!?!). Björn heter han och du hittar hans blogg här.
I dag skriver han om sina tankar när han hjälpt till i letandet efter den försvunna Engla.
Omöjligt att inte bli berörd.

den 11 april 2008

1 - 0 till Dagen

I dagens Dagen så tvingas Elisabeth Sandlund försvara en av sina medarbetare från ett helt sanslöst påhopp från Carin Stenström, chefredaktör på tidningen Världen idag.
Ni som orkar kan läsa vad det handlar om här och här. Jag har gång på gång tackat nej när ivriga säljare ringt från Världen idag och dagens ordväxling mellan de båda chefredaktörerna bekräftar verkligen för mig att jag gjort rätt.

Jag tycker Dagen är den bättre av de båda tidningarna av följande anledningar:
Världen idag är lite för konspiratorisk även om vissa artiklar är bra.
Världen idag är ofta onyanserad, världen blir lite för svart/vit genom deras linser.
Dagen är öppnare och har tex bloggare som får skriva fritt ur hjärtat.
Dagen reflekterar och funderar samtidigt som den har en tydlig profil
Dagen tillåter också externa bloggare att kommentera, precis som jag gör nu.

Världen idag är ingalunda en dålig tidning, det är bara det att Dagen är så mycket bättre.
Stenström frågar sig: Vart går Dagen? Svaret är:
Åt rätt håll! Frågan är om ni vill hänga på?


den 10 april 2008

Why I love fantasy! Dagens citat

För alla oss som älskar fantasy, tugga på det här Chesterton citatet!

“Sagor är mer än sanna: inte för att de lär oss att drakar finns, utan för att de lär oss att drakar kan besegras.“
G.K. Chesterton

“Fairy Tales are more than true; not because they tell us that dragons exist, but because they tell us that dragons can be beaten.”
G.K. Chesterton

Uppdaterat 15 april efter ett tips från signaturen jaken.
Citatet ska tydligen vara så här:

"Fairy tales do not tell children that dragons exist. Children already know that dragons exist. Fairy tales tell children the dragons can be killed."

den 9 april 2008

Förlåt!

Det är inte bara barnen som har jobbigt med det här.
Varför är det så svårt att säga förlåt?
Vad tror vi att vi förlorar?

den 8 april 2008

Djävulen, vem är han?

Inte bara Blindeside och andra coola företeelser dyker upp på årets Frizon festival, även jag kommer att medverka med ett lite märkligt seminarium. Ämnet jag ska tala om är:
The number of the beast! Finns djävulen och vem är han?

Det är inte direkt ett ämne som man inleder med orden:
"I dag ska jag tala om något som ligger mig varmt om hjärtat"
Samtidigt är det ett viktigt ämne, vi pratar en hel del om ondskan, vi pratar om kaos i tillvaron osv, men vi säger inte så mycket om gamle bockfot själv. Det finns många namn på honom: Satan, Lucifer, ormen från urtiden, Beltsebubb m.m, men vem är han?

Hans förflutna är höljt i dunkel förutom några ganska svårtydda bibelord. Hans verksamhet nu och i historien är uppenbar för alla i allt det elände och all den tragedi vi ser omkring oss.
Bibeln är desto tydligare angående hans slut, det är solklar att hans herradöme är dömt att upphöra. De goda nyheterna är att Jesus har segrat och kommer att upprätta allt!

Men ska man verkligen tala om djävulen? Som jag ser det finns det två risker, den ena är att man ger honom för mycket uppmärksamhet, den andra är att man helt ignorerar honom.
Grejen är väl att hålla balansen.

Som vanligt när jag står inför en utmaning så vänder jag mig till er mina kära läsare. Hur tänker ni kring djävulen? är det en person? en kraft, ett system, alltihop?
Boktips, länktips är mycket välkomna.

Dagen skriver den 7 maj om ondskan i världen, en ondska så kompakt att psykologiska förklaringar inte räcker till på långa vägar. Även i Svenska dagbladet tas denna aktuella fråga upp. Se här, här och här. Ondskan fortsätter att vara på tapeten i SVD, så här skriver Skytte den 10 maj.

Vilka frågor om djävulen och ondska har ni? Dela med er vad ni förväntar er att få svar på om ni skulle gå på ett seminarium som detta.

Jag kommer att lägga den här posten i sidospalten ända fram till Frizon.

Vi står inför utmaningar!

Just nu brottas vi i Borlänge mycket med frågan vad det innebär att vara en kristen församling i Sverige idag. Vi betonar att vi är på väg, men vi vet inte riktigt exakt hur. Jodå, vi vet att det handlar om Guds rike, det handlar om hopp, det handlar om försoning, upprättelse och kärlek. Yes!
Men hur gestaltar vi det på bästa sätt?

De kristna församlingarna i Sverige går bakåt, ingen av oss kan slå sig för bröstet. Vi står inför gigantiska utmaningar. Jag tror att insikten att vi faktiskt finns i en efterkristen kultur saknas i alltför hög grad, det här borde utmana oss mer än det gör.
Jag sympatiserar helt med Runar Eldebos tankar.
Låt oss främst definiera oss som människor som följer Jesus. "Kristen" är faktiskt inte så lätt att använda längre. Därför är det enklare att bara säga att jag följer Jesus!

(Bilden är från ASBO Jesus. Klicka så blir den större)

När jag växte upp i frikyrkan så minns jag att man väldigt starkt värjde sig för att bli kallad "religiös". "Jag är inte religiös, jag är kristen!".
Religiös lät så flummigt, det kunde ju betyda vad som helst sa man.
Frågan är om "kristen" är på väg att bli lika svårt att använda.
Kristen kan ju idag också betyda vad som helst.

(Den här bloggposten har reviderats efter en välbehövlig tillrättavisning från Jonas Lundström. Jonas, tack att du finns!)

den 7 april 2008

"Ur mörkret" - en recension

Här kommer min lilla utlovade recension av Mackan Anderssons bok "Ur mörkret"

Först några ord om titeln. Mackan är ju frälsningssolat och jag kunde inte låta bli att tänka på William Booths klassiker "In Darkest England and the Way Out". Ut ur mörkret visserligen, men det här är något helt annat.

Boken består av fem noveller, den är lättläst och Mackan är helt klart en begåvad berättare. Noveller är inte enklare att skriva bara för att de är kortare än romaner, man har inte så värst många sidor på sig att måla upp karaktärerna och intrigen och sen dessutom komma till ett bra avslut. Mackan lyckas med det i alla de noveller som han bjuder på, möjligtvis känns någon av berättelserna lite skissartad. Jag kunde inte låta bli att ett par gånger tänka: "det här är ju stoff till en riktigt bra roman". Men kanske var det bara för att jag var besviken att det tog slut så fort.

Novellerna är varierande, du möter allt mellan Godzilla liknande Storsjöodjur till kallhamrade affärsmän. Boken är en blandning mellan fanatsy och skräck men endast en av berättelserna upplevde jag som riktigt otäck och det är "Iskallt uppvaknande". Den berättelsen hade verkligen räckt (räcker?) till en hel roman. Jag ska inte avslöja vad den handlar om, men det är en riktigt bra story som förutom en spännande historia ställer viktiga frågor om vår tids värderingar. För mig var den novellen höjdpunkten i läsningen.

Mackan är ju en kille med genuin humor och den lyser igenom titt som tätt. Roligast av alla berättelser är enligt min smak "The Clock strkes hen". Det är verkligen en spökhistoria med näbb! När jag läste den var det första gången på länge som jag skrattade rakt ut pga en bok. Riktigt bra! Även de andra berättelserna är klart läsvärda och har sina poänger. Tonåringar beskrivs tex väldigt träffsäkert i "Att vara 19 suger".
Mitt råd är att du genast kontaktar Mackan och beställer. Du kommer inte att ångra dig! Mackan, sluta inte skriva!

den 6 april 2008

Follow Me

Dagens andakt får bli en strof från en gammal dammig andaktsbok jag hittade i Sälen.

"Follow Me, and I will make you"...
Make you speak My words with power,
Make you channels of My mercy,
Make you helpful every hour.

"Follow Me, and I will make you"...
Make you what you cannot be -
Make you loving, trustful, godly,
Make you even like to Me.
Jag gillar det här perspektivet! Jesus kräver inte av oss att vara perfekta,
men när vi följer honom så förvandlas vi efter vägen.

den 5 april 2008

Well done, my young apprentice

Det är bara att konstatera, jag har lärt dem allt jag kan. Jag pratar om slalom och det gäller min sexåring och min sjuåring. Vill de bli bättre på att susa nerför fjällsidan får de leta någon annanstans. Vår vecka i fjällen går mot sitt slut och jag har träningsvärk lite överallt. För mig handlar semester i fjällen lika mycket om en god bok i en skön soffa som fysiska prövningar på fjället, men visst är det härligt att vara ute i solen. (och gissa om det finns snö här) Vi hörs!

den 4 april 2008

Nonviolence Churchill vs King

En helgfundering från ett snöigt Sälen. Jag är allt mer övertygad om att våld aldrig är lösningen på världens problem. Jag har tagit intryck bla av teologen Walter Winks tankar kring "myten om det försonande våldet". I dag är det exakt 40år sedan Martin Luther King mördades, hans ickevåldsmetoder är ett klassiskt exempel på att det goda faktiskt kan besegra det onda. Jag är, kanske något paradoxalt, också väldigt intresserad av krigshistoria, speciellt andravärldskriget. Hade det gått att stoppa Hitler utan våld är en fråga som ofta kommer upp som exempel på orimligheten i en ickevålds hållning. Frågan kom upp igen när jag förra helgen såg en film om Winston Churchill en man jag hyser mixade känslor inför. Men ändå, den gången verkar det oneklligen som om Churchill hade rätt. (i Indien fick han dock själv se sig besegrad med ickevåldsmetoder av Gandhi). Hur tänker ni kring hela den har problematiken?

den 2 april 2008

Helvetet här och nu

Trots att jag är riktigt skönt ledig har jag inte kunnat släppa helvetes funderingarna helt. Det är delvis beroende på Jonas Lundströms blogg (tyvärr kan jag inte länka dit när jag bloggar från mobilen, så det är bara att leta själv) . Så här tänker jag: Jesu undervisning om himmelriket/gudsriket handlar ju om både något kommande och något närvarande här och nu. (Matt 13:13). Vi har ofta förpassat det till "the sweet by and by". Utmaningen till oss är att våra liv här och nu kan dofta av himmelriket när vi följer Jesus och söker gestalta vad hans rike handlar om. Det här perspektivet utmanar mig mer och mer. Men jag tror samma sak gäller helvetet också. Det är ofta förpassat till en hemsk framtida tillvaro någonstans långt bort (ner). Men Jesus verkar mena att helvetet är en realitet här och nu (Matt 23:15). Med andra ord. När vi inte lever som Jesus tänkt, när vi lever tvärs emot vad hans rike står för, så stinker vi utav helvete!
Det här skakar om mig ordentligt. Vad säger ni om det här perspektivet?