den 18 augusti 2008

Urspårade apostlar

Hela Todd Bentley affären är djupt tragisk, sådana här saker brukar leda till att många människor tappar eller i alla fall skadas i sin tro Det sämsta man kan säga nu är: "Vad var det jag sa". En som däremot tidigt varnade för hela grejen genom sina fyndiga serier var ASBO-Jesus. Den här serien publicerades den 8 juni. Det visade sig att "kejsaren" verkligen var naken. Jag vill inte sparka på Todd, många är det som på olika sätt trampat snett och vår uppgift är inte att döma. Låt oss be för Todds familj och för Todd själv att han får ordning på sitt liv och sina relationer.

Samtidigt är det uppenbart att vi behöver fler sanningsägare som vågar ifrågasätta. Fortfarande så har vi så svårt för att på ett sunt och riktigt sätt pröva ett andligt skeende. Vi är så förtvivlat rädda för att kasta ut barnet med badvattnet så det enda vi har många gånger är tonvis med gammalt badvatten men inga barn. Vi säger att det är bättre att det kokar över än att det inte kokar alls när det i själva verket kokat torrt för länge sen.
(Okej, de de båda bilderna var inte helt kompatibla).

Todd stod nära "apostla-rörelsen" i USA med män som C Peter Wagner och Rick Joyner. Det fanns en tid när jag verkligen beundrade dem. Nu står det dock mer och mer klart att de fastnat i en allt mer spektakulär variant av kristendom. Det är inte utan att jag saknar John Wimbers jordnära och prestigelösa hållning. Är delar av den karismatiska rörelsen på väg att spåra ur totalt?
Uppdaterat den 19 aug: Läs mer här om hur knasig hela apostla-grejen blivit

En annan sak som jag är mycket kritiskt till är God-Channels sätt att försöka pressa fram varje uns ur hela "skeendet". Behöver vi verkligen sådana "kristna kanaler"? Är inte risken uppenbar att tittarsiffror och pengar blir viktigare än prövningen av vad som verkligen sker?

Uppdaterat den 19 aug: Jag delar helt Brother Maynards slutsatser. Läs också vad J. Lee Grady från det karismatiska magasinet Charisma skriver. Han skriver bla:

"We’re spiritually hungry—which can be a good thing. But sometimes, hungry people will eat anything."

18 kommentarer:

Anonym sa...

Joachim,

Bra att du fått lite insikt i hur illa det är med P. Wagner och R. Joyner m.fl. (T. Bentley är ju så obvious att man är blind om man går på det).

Men dina avgudar som J. Wimber och trosförkunnare sitter i precis samma båt och vilseleder kristna.

Gå till roten av problemet, den ande som förhärskar dem så slipper du ens tänka tanken på om Gud talar via dem eller inte.

M.v.h. P.K

Joachim Elsander sa...

P.K: Märkligt. Jag får ibland kritik för att vara för hård mot trosrörelsen. När det gäller din kritik av Wimber så måste du nog vara lite mer specifik. Jag tycker Wimber har några bra poänger när det gäller Guds rike.

För mig (och de flesta av oss tror jag) är det inte så enkelt att alltid veta vad man ska tro. Det är därför jag alltid uppmuntrar ifrågasättande, resonerade och prövande. För dig tycks allt vara svart/vitt.

För övrigt tror jag inte vi känner varandra bra nog för att du med sån säkerhet kan uttala dig om mina ev avgudar.

Hur som helst så önskar jag dig allt gott!

Tomas sa...

Jo, någon sympatisör av trosrörelsen kan man ju inte anklaga dig för att vara :)

Joachim Elsander sa...

Tomas: Precis! Jag har känt mig lite för kategorisk ibland, jag menar, det finns ju massa bra människor där med.

Anonym sa...

Joachim,

För att nämna en enda väl balanserad bok. I övrigt finns det flera böcker som på ett eller annat sätt pekar på samma problem. Kritiken mot John Wimber kom tidigt i en sund och balanserad bok 1989 med "Wonders and the Word - An examination of Issues Raised by John Wimber and the Vineyard Movement" edited by James R. Coggins and Paul G. Hiebert. För att enkelt sammanfatta har Wimber fel fokus och evangeliet och Guds rike blir förskjutet till vad Wimber och hans likar vill att det skall vara och inte alltid bäring i en sund och balanserad teologi. Det är därför avarter som osund Gudstillbedjan (i en självvald tillbedjande/lovsångande andlighet) som inte hjälper medmänniskor till att lära känna och komma Guds rike närmare. Det blir mer till ett sökande efter det John Wimber trodde var Guds rike. (Sheapstealing och) Kvantiet, på bekostnad på Guds ord - som är Sanningen vi har att förhålla efter. Var och en skall vi ju vara måna om hur vi bygger. Wimbers teorier, som dock hade andliga krafter bakom, men inte Guds, är inte från Gud eftersom det på avgörande punkter har fel fokus. Boken är utgången men finns bl.a. att köpa på www.amazon.com .

Du kritiserar mig för ett och annat i all ovisshet men det kan jag svälja.

M.v.h. P.K.

Martin Beckman sa...

Jag blir mer och mer förvånad och undrande över allt jag hela tiden läser. Joachim jag har läst det du skrivit här på din blogg om Bentley, och ja har följt dagen, och jag blir mer och mer illa till mods av det. Dagens rubrik är ju helt absurd

"Todd Bentley hade affär med kvinnlig medarbetare"

Men det som sagts är ju inte att han har haft en "affär" utan att han har haft ett olämpligt förhållande, vilket jag inte i detta fall tror är sexuellt, skulle det varit sexuellt så hade det nog stått, nu verkar det viktigt att inte kalla det otrohet, och jag tror att det är för att det handlar om något annat.

Todd Bentley är en människa som alla andra. Det som du med flera skriver är att fokus är fel, att det är mer fokus på helande profeternade änglar än på Jesus. För någon vecka sedan talade jag med en man som varit i Lakeland: Han talade om att han ALDRIG varit i ett sammanhang som var mer centrerat kring Jesus och omvändelse än där. Pastorer greps av syndanöd, människor blev helade och upprättade. Vi är otrolig duktiga i Sverige på att klaga på allt vi inte förstår, men vi sitter här på avstånd och dömer saker vi inte igentligen vet tillräckligt om. Jag tror vi bör vara mycket noga om det vi dömer ut. Dessutom undrar jag vad vi har för mandat när vi sitter här i Sverige, det är ju inte direkt så att vi har någon vidare frukt i Sverige, när talade någon alls om änglar i vårt land. När såg vi senast någon bli uppväkt från döden?
Istället för att ägna så mycket tid åt att smutskasta andra samanhang kanske vi borde fokusera lite på att människor ska bli frälsta i vårt land, eller i vår närhet. Istället för att klaga på olika manifestationen i andra länder kanske vi borde be Gud om att få några manifestationen att överhuvudtaget hända hör.
Dessutom tror inte jag att vi i Sverige skulle klarat av den Jesus Bibeln talar om, vi skulle kastat ut hnm som en falsk profet, och det likadant med Paulus och Jakob med för den delen. De sa saker som inte är helt frikyrko politiskt korekt, jag ber dej i ödmujhet Joachim att verkligen fundera över dina utalanden, för om det är ett verk av Gud i Florida så är det inte lämpligt att vara för hård.

//MVH Martin Beckman

Joachim Elsander sa...

Martin: Jag har aldrig fördjupa mig i vilken sorts affär det handlade om och jag menar ärligt att det inte spelar någon roll, låt oss be för Bentleys.

Jag har ställt frågor och varit kritisk, Ja. Men jag har aldrig skrivit att hela Lakeland-grejen varit fel rakt igenom. (Som andra gjort) Däremot är jag mer och mer kritisk till det jag kallar en spektakulär variant av kristen tro. Jag räknar mig själv som (post) karismatiker jag gillar Wimber, New Wine etc. Samtidigt så tycker jag vi har svårt att nyktert pröva saker. Jag ser två diken, det ena köper allt med hull och hår. Det andra förkastar allt.

Jag tror precis som du att Jesus är långt mer radikal än vi fattat. (har skrivit om det tidigare) men jag tror han är det i vår vardag. Inte i första hand någon annanstans utan HÄR! Inte första hand där allt det spektakulära och märkvärdiga, det hypade finns utan mitt i vardagen allehanda.

Vi med en karismatisk läggning ;-) tror så lätt att Gud alltid ska komma i stormen och jordbävningen när han oftast kommer till oss som en stilla vind.

Jag funderar alltid igenom mina uttalanden, nu ännu mer. Tack Martin för ditt inlägg i samtalet!

Anonym sa...

martin b,

Du skriver att "Vi är otrolig duktiga i Sverige på att klaga på allt vi inte förstår". Jag skulle vilja vända på det hela och påstå att vi i Sverige är duktiga i Sverige i att anamma allt det sjuka i varje våg av "manifestationer" som väller över vårt land. Detta p.g.a. att svensk kristenhet, särskilt den karismatiska delen, inte kan sin Bibeln och därmed inte känner Gud tillräckligt. Det är oerhört viktigt att pröva och urskilja men, i de karismatiska skall man helst svälja och köpa allt, vilket lett till att i Sverige har vi inte haft någon landsvid väckelse att tala om sedan 1950-talet. Det var då för övrigt (år 1950) Latter Rain (med William Branham) och Trosförkunnelsen (med William Freeman) fick ett intrång i detta land. Sedan när läsarna, de som kunde sin bibel, sakta men säkert dog ut fick denna falska förkunnelse mer och mer fäste i vårt land men en viss kulmen i Sten Nilsson och Ulf Ekman på 1980-talet. Efter 1990-talet famlar det vi kallar för den karismatiska delen av svensk kristenhet i blindo och kan köpa vilka under och tecken som helst. Bara någon nämner Gud, Jesus eller den helige Ande i sammanhanget.

Att du sedan skriver "Dessutom undrar jag vad vi har för mandat när vi sitter här i Sverige, det är ju inte direkt så att vi har någon vidare frukt i Sverige, när talade någon alls om änglar i vårt land. När såg vi senast någon bli uppväkt från döden?" visar bara på att du tillhör en av dem som levr i en falsk gudstillbedjan och VILL ha "frukten" av manifestationer hellre en att människor tar Guds ord på allvar och vandrar i ljuset rättfärdigheten som kommer från Gud i all nåd. Det man kan konstatera med Todd Bentley är att han varken bibliskt (alltså teologiskt) eller moraliskt är trovärdig. Den som köper de manifestationer som kanaliseras via honom känner inte Gud.

M.v.h P.K.

david sa...

Joachim

Om du gillar Wimber så kolla in en kille som definitivt har tagit upp hans mantel; Bill Johnson som leder Bethel Church i Redding. Hans ministry www.bjm.org kyrkan www.ibethel.org Han är grym - jag hörde honom på New Wine konferensen i Storkyrkan i våras. Hans predikningar finns att ladda ner som mp3 vaje vecka. Igår såg jag honom i direktsändning från väckelsen i Florida;)

I Honom
David Å

Nyfiken på livet sa...

Vänner, Jag var på en upptaktsgudtjänst igår på den teologiska högskola jag nu ska läsa på. Mitt 5.e teologiska år. Där sades nått oerhört viktigt. Det citerades en text från 1 Kor 3:6. I församlingen Korint bråkade man om vem av Paulus eller Apollos som hade rätt. Några sa att vi håller oss till Paulus andra sa, vi tror på Apollos. Där var Paulus orehört skarp. Det är Gud som ger växten, människorna är bara ett redskap.

Det är oerhört viktigt att man prövar det man hör, det man ser och frågar sig om detta är sunt och riktigt. Och det är oerhört tragiskt att så många människor blir vilseledda pga människors svaghet för ära och berömmelse. Men det är också viktigt att komma ihåg att vi alla är människor med fel och brister. Vi är inte fullkomliga någon av oss. Och jag kan tycka att det bär ingen frukt alls genom att slå varandra i huvudet om vilken teolog, eller förkunnare som har mest rätt osv. Paulus varnade för falska profeter, men han sa också, Kristus blir ju förkunnad oavsett. Märkligt uttalande kan man tycka....
Vi ska vara rädda om varandra och Kristi kärlek ska vara det som vi håller högst. Hos Gud finns förlåtelse för allt oavsett vilka klavertramp vi gjort. Vår uppgift är inte att dömma ut folk utan att ge barmhärtighet och hjälpa människor till upprättlese. Have a little mercy on Todd. Jag kan bli stoll tokig då jag märker att människor blir manipulerade och lurade, jag vill ofta gå upp och riva ner folk från talarstolen. Men vad leder det till. Rätt som det är så säger jag nått helt galet och någon vill riva ner mig från talarstolen. Jag är nog inte den person som har mest förbarmande med människor som typ dessa sk apostlar som hamnar i ära och makt i stället för ödmjuka tjänare till Gud. Men jag har lärt mig att vi alla bär på ett stort ego och här får vi hjälpa varandra att inte bli för stora i munnen. Vi får be för Todd och många andra människor att dom finner Guds kärlek och blir drabbade av Kristus på djupet.

Anonym sa...

david (& joachim),

Bill Johnsons "Bethel School of Supernatural Ministry (BSSM)" [www.bjm.org/school-of-supernatural-ministry.html] är väl bara en mutation på Wimbers o Wagners "powerteser"...

New Wine?

Vända sig till Gud i in kammare, där Gud lovat att infina sig, i all öppenhet är sundare än låta sig förföras av New Wine, Oasrörelsen och andra pseudokarismatiska företeelser i tiden.

Var är de som förkunnar ett sunt evangelium som leder till syndares omvändelse och frukt i dennes omgivning?

Det är "övernaturligt" (parafresar på ämnet) om något eftersom det är ett möte med Gud och ett liv i efterföljelse. Inte (som i den senaste vågen) att få en massa orena händer och falska profetior över en.

M.v.h. P.K.

Anonym sa...

martin beckman,

Man blir inte lite besviken på hur du försöker vilseleda Joachim tillbaka till att något oäkta är äkta.

Läs länken nedan:

http://www.religionnewsblog.com/21710/todd-bentley-commissioned-as-an-evangelist-a-christian-role-playing-game

och kom tillbaks och påstå med handen på hjärtat om någon av dessa herrar är apostlar/profeter.

Detta är minst sagt graverande i vilken andlig lögn kristna kan leva i idag (och göra mörker till ljus, lögn till sanning etc.).

M.v.h. P.K.

Anonym sa...

martin beckman och david,

skall det vara.

Förlåt!

M.v.h. P.K.

Anonym sa...

Från ovan nämnda länk:

"Christian role-playing game

The problem is that this gathering included the proverbial ‘usual suspects.’ Among the things that the controversial renewal and revival movements of the past two decades have in common, is the appearance of men and women who refer to themselves (often by way of each other) as ‘apostles’ and ‘prophets.’

These folks endow themselves with titles designed to command spiritual authority — while everything they do and support shows that they have lost the plot a long time ago.

In fact , the vast majority of those who consider each other to be ‘prophets’ and ‘apostles’ sound as if they are taking part in some huge, ‘Christian’ role-playing game. They make spiritual transactions, visit the ‘third heaven’, issue spiritual decrees, are visited by angels, have golden swords, consider themselves to be “God’s Generals,” receive gold dust or sapphire dust or gemstones, have dreams in which an angel or Jesus himself agrees with their perculiar theology, and so on.

We think that if, as Bentley claimed, the “devil is shaking in his boots” it is not from fear but from laughter. After all, these gamers manage to snare huge numbers of Christians into following their brand of fantasy ‘Christianity.'"

Tur att fler hinner att vakna ur denna bizzara fantasikristendom men tyvärr är dess förespråkare på Internet och bland kristna legio...

H: P.K.

Anonym sa...

Här sitter man och kokar hur blinda kristna blir när de inte urskiljer vilka andar de har att göra med.

J. Lee Grady is editor of Charisma skriver i nedastående länk att

This one baffles me. Branham embraced horrible deception near the end of his ministry, before he died in 1965. He claimed that he was the reincarnation of Elijah—and his strange doctrines are still embraced by a cultlike following today. When Bentley announced to the world that the same angel that ushered in the 1950s healing revival had come to Lakeland, the entire audience should have run for the exits.

Why didn’t anyone correct this error from the pulpit? Godly leaders are supposed to protect the sheep from heresy, not spoon feed deception to them. Only God knows how far this poison traveled from Lakeland to take root elsewhere. May God forgive us for allowing His Word to be so flippantly contaminated.

A prominent Pentecostal evangelist called me this week after Bentley’s news hit the fan. He said to me: “I’m now convinced that a large segment of the charismatic church will follow the anti-Christ when he shows up because they have no discernment.” Ouch. Hopefully we’ll learn our lesson this time and apply the necessary caution when an imposter shows up.

http://fireinmybones.com/Columns/081308.html

http://fireinmybones.com/

Faktum är att det jag tror är fallet med pseudokarismatiken i världen idag. Om man inte tar Guds or på allvar hamnar och sätter sig över det hamnar man i "fantasikristendom", men villfarelsen man hamnat i är tyvärr äkta. Man är vilse helt enkelt och behöver ledas tillbaka till sund Kristi efterföljelse.

Varför är den inga belästa teologer som varnar? Även här och på andra bloggar?

Är Gud bara en teori om ett gott levnadssätt?

M.v.h. P.K.

Jörgen, 31 sa...

4 saker:

1. Sätt aldrig er tillit till en människa. Se alltid till att ni inte har några människor emellan er och Gud i er Gudsrelation. Gud har välsignat mig rikligen genom Lakelandväckelsen, och tack vare att jag aldrig lät varken Todd eller någon annan människa som figuerade i väckelsen, komma emellan mig och Gud, tackar jag fortfarande Gud för att han har använt väckelsen för att röra vid mig.

2. Akta er för att dra allting över en kam, pga av enskilda människors bräcklighet, så att ni tillslut inte finner er att kämpa mot Gud själv (Apg 5:39).

3. Döm inte, så skall ni inte bli dömda. Förklara ingen skyldig, så skall ni inte dömas skyldiga. Frikänn, så skall ni bli frikända. (Luk 6:37)

4. Varför ser du flisan i din broders öga när du inte märker bjälken i ditt eget? (Luk 6:41)

Jörgen, 31 sa...

"tackar jag fortfarande Gud för att han har använt väckelsen för att röra vid mig."

Bättre:

"tackar jag fortfarande Gud för vad han gjort i mitt liv genom lakelandväckelsen"

Joachim Elsander sa...

Jörgen: Välkommen hit! Din etta håller jag med om. Din tvåa är mer tveksam, bibeln säger att vi ska pröva allt. Tyvärr verkar det ha förekommit hot mot dem som varit tveksamma. Inget bra tecken! Trean faller under samma. Vi ska inte döma men samtidigt ska vi pröva. Kolla in YouTube klippet när man installerar Todd som apostel (strax innan allt rasade) Knasigt är det minsta man kan säga. http://www.youtube.com/watch?v=Gjl5wKso9eU

Charismas J. Lee Grady skriver: The message was clear: “This is God. Don’t question.” Inte bra!

Även din fjärde punkt snubblar på detta. Självlart ska vi inte döma men vi ska inte köpa allt heller, vi ska pröva, först och främst mot skriften men också mot sunda exempel.

Slutligen så ifrågasätter jag inte att du mött Gud. Absolut inte men jag är tveksam till att han INTE skulle gjort det utan Lakeland-grejen. (Ibland vekar Gud trots vissa saker, inte på grund av dem)

Allt Gott!