den 23 maj 2008

Livets Ord i Dagen

I dag börjar Dagen sin stora reportageserie om Livets Ord 25år. Bakom reportaget står den skicklige journalisten Carl-Henric Jaktlund. Det ska bli väldigt spännande att följa den här serien. Förväntningarna är höga, för vilken tidning förutom Dagen skulle kunna ge en rättvis men samtidigt sunt kritisk bild av Livets Ord och trosrörelsen i Sverige?

Världen Idag? Knappast de har för många band till LO. Någon av det vanliga tidningarna? Tror inte det. Det är hos Dagen möjligheten finns. Det är onekligen ett stycke spännande nutida kyrkohistoria som ska avklaras. Räkna med kommentarer och reflektioner från Kolportören.

Lite småkul att Ulf Ekman en gång i stridens hetta profeterade om tidningen Dagens snara undergång. Men både Dagen och Ekman verkar piggare än någonsin!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Dagen är nog faktiskt död, trotts att den kommer ut var dag.
Lite som ett spöke.

Anonym sa...

Ekman profeterade i Göteborg också då han bevistade en systerförsamling (Hosianna kallades den), om att stadens största kristna församling skulle slås sönder . Med efterföljande skratt och segerrop från Ekman.

Efter något år upphörde syskonförsamlingarna till Livets Ord, men stadens största församlings föreståndare delade generöst predikostol på Nyhem förra året...

Någon korrigering av det s.k. profetiska uttalandet gentemot Smyrnaförsamlingen har dock inte gjorts.

I år är det enbart Ulf Ekman som predikar på Nyhemsveckans avslutande högtidsdag (två gudstjänster).
Månne vissa försöker föra fram Ekman som efterträdare till S-G Hedin ?
---------
Tack för en balanserad blogg - ett föredöme för många i kristenheten.

Johannes sa...

Du gillar Dagen och skriver ofta hur bra den är. Jag kan bli lite trött på det.

Egentligen är tidningen ren kapitalförstöring. Den går inte runt ekonomiskt, trots att man får närmare 15 miljoner om året i statligt presstöd.

Sanningen är den att tidning gör brakförluster år efter år. Totalt 5,5 miljoner minus sedan 2004.

Res. e. avskrivningar:

-1.252.000 kr (År 2007)
-1.699.000 kr (År 2006)
-1.739.000 kr (År 2005)
-896.000 kr (År 2004)
________________________
– 5.584.000 kr

Och var får de då pengarna ifrån då? Hur kan man driva företag på detta sättet?

Från Dagengruppen som öser in miljoner. Deras tillgångar minskar i allst snabbare takt. Dagengruppens soliditet (ekonomord som betyder skulder i förhållande till eget kapital) har gått från 87,81% till 56,24% under samma period som ovan. Totalt har tillgångarna minskat med 10 miljoner kronor, från 62 miljoner till 52 miljoner.

Det är, typ, inte så bra.

Joachim Elsander sa...

Anonym ett: Spöken? Jag vet inte det. Din kommentar får mig mer att associera till Tomtar (på loftet)
;-)

Anonym två: Tack för det!

Johannes: Angående Dagen, jobbigt att du blir trött när jag skriver om den. Men jag gillar tidningen och skäms inte för det! För mig är det självklart att Dagen är den bästa kristna tidningen i Sverige idag. Sen är det en tuff bransch så om jag skriver om den och rekommenderar den kanske fler upptäcker den, börjar prenumerera och så går ekonomin bättre.
Det är väl bra!

Anonym sa...

Joachim

Javisst får vi hoppas att det går bättre för dem.

Du ser inte heller problemet – att företagen inom Swedmedia förvaltas heltokigt och krymper ihop som gummibåtar på havet.

Jag (och du) är delägare i detta företag och borde vara mer bekymrade över utvecklingen...

/Johannes

Joachim Elsander sa...

Johannes, du verkar ha koll på siffrorna bättre än jag. Om det är som du skriver vad är ditt förslag? Har du något konstruktivt att komma med? Jag tycker tidningen skriver bra artiklar (för det mesta), det är de jag kommenterar här på bloggen.

Starta en blogg och skriv om det hela vet jag! Kapitalförstöring är aldrig bra.

Beo sa...

När Ekman "profeterade" var Dagen helägd av pingströrelsen genom Dagengruppen. För drygt nio år sedan breddades ägandet och att läsa "dagens" Dagen är helt annorlunda än då, åt det positiva hållet, alltså. Så den dagen Ekman siade om finns inte längre...Dagarna kommer och går.

Det skall bli intressant att följa artiklarna om Livets Ord och Ekman. "Tvingades" försvara honom under min gymnasietid trots att jag inte läst en rad eller hört mer än det tungotal och medföljande skratt som var obligatoriskt i all nyhetsrapportering från församlingen på 80-talet. Jag var ju en "sådan där" kristen!
Har sedan mött människor med både positiva och negativa erfarenheter.
Som i alla kyrkorörelser finns det en blandad frukt. (Jag tillhör inte dem som räknar frukten i antalet påstådda avgörelser eller helanden.)

Hosianna, var inte Lars Enarson pastor där? Snacka om att gå skilda vägar...