den 8 maj 2008

En ny väckelse poppar upp

Så var det dags igen. En ny väckelse har poppat upp i Lakeland Florida (någon som mins Pensacola?). Det är alltså inte bara sol, bad, Disney och den kristna parken The Holyland Experience som gäller (läs om Dan Kimballs besök där). Den Kanadensiske evangelisten Todd Bentle står i centrum för denna senaste "happening in Florida". En mötesserie har förlängts, människor sägs helas och komma till tro i tusentals. Dagen skriver om det hela här. Brittiska pastorer uppmanar tydligen människor att sätta sig på första bästa flyg och åka dit.

Jag vill absolut inte sätta mig till doms över skeendet i Florida. Men, ärligt talat, behöver vi verkligen en "enmansshow väckelse" till? En väckelse som bygger på att människor åker till en kykobyggnad i USA förstås, var annars? Jag misstänker att sånt här funkar där bara av den enkla anledningen att sekulariseringen inte gått riktigt lika långt.

Här hemma i Sverige gäller istället det Allan Hirsch talade om. Att jobba långsiktigt, att forma lärjungar och bygga församling. Vi är sända, inte till Florida, men ut i vardagen. Det ska hur som helst bli spännande att följa det här. Dagen låter några kritiska röster göra sig hörda här. Jag vill absolut inte kasta ut något barn med badvattnet men även jag ställer mig frågade till hela hypen, men vi får väl se.

Uppdaterat den 13 maj: Två bloggar som jag ofta läser tar upp Florida fenomenet här och här. Klart läsvärt!

12 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har egentligen slutat bloggkommentera men måste bara göra ett undantag. Det som händer i Florida går i linje med vad Gud gjort tidigare i ex Toronto - det är en utgjutelse av Guds kraft som vi bör "fånga" - alltså cred till de som reser till Florida för att få del av detta... Det är tragiskt att höra de svenska teologernas skepsis i tidningen Dagen. Det är tråkigt att vi svenskar är så låsta när det kommer till detta med helande - vad vi behöver i Sveriges kristenhet är Guds kraft inte fler metoder för att vara kyrka.
I Honom
David Å

Beo sa...

Jag har lyssnat till Todd Bentley. På nätet. Jag tror att han verkligen desperat längtar efter Guds närvaro. Jag känner mig attraherad av den desperationen. Det känns äkta! Man vill ropa: Gud, rör vid mig! Men jag håller helt med dig, Joachim. Frågan är inte vilka känslor en evangelist framkallar utan vilken frukt väckelsen bär. I vardagen.

Beo Christensson

Joachim Elsander sa...

David och Beo. Jag betvivlar inte Todds gudslängtan, inte heller att Gud använder honom. Jag instämmer med att vi inte behöver fler metoder. Jag tror inte heller vi behöver åka någon annanstans och "fånga" något.

Jag tror ett av våra största behov är lärjungaskap, att ta Jesus sändning ut i världen på största allvar. Om jag har fattat det hela rätt så är det därför vi får kraften. Som jag ser det så är Guds kraft ingenting som vi likt skatten vid slutet av regnbågen ständigt måste söka någon annanstans.

Andreas sa...

Du har helt rätt när du säger att vi inte ska söka kraften som något vid slutet av regnbågen.

Joh 14:12 Amen, amen säger jag er: Den som tror på mig skall utföra de gärningar som jag gör, och större än dessa skall han göra, ty jag går till Fadern.

Mar 16:17 Tecken skall följa dem som tror detta. I mitt namn skall de driva ut onda andar. De skall tala med nya tungor.
Mar 16:18 De skall ta ormar i händerna, och om de dricker något dödligt gift skall det inte skada dem. De skall lägga händerna på sjuka, och de skall bli friska."


-Kraften ska följa oss där vi går, det ska vara naturligt för de som tror. Väckelsen eller förnyelsekampanjen i Lakeland är ett utmärkt tillfälle att få del av det som Gud gör idag.

2Ti 1:6 Därför påminner jag dig om att låta den Guds nådegåva flamma upp igen som finns i dig genom min handpåläggning.


- Kanske några från Sverige borde åka dit och få förnyad kraft och smörjelse över sina liv.

Joachim Elsander sa...

Andreas. Välkommen hit! (David och Beo känn er välkomna också)
Självklart får den som vill åka till Florida. Jag tror dock fortfarande att man kan möta Gud i gamla Sverige också.

Jag tror faktiskt primärt Jesus sänder oss ut i vårt eget sammanhang. (om ni undrar vad jag är för en och hur jag tänker så läs gärna min rapport från seminariet med Allan Hirsch)

Om motivet att man åker är att man inte tror att Gud är "på riktigt" här hemma så är jag rädd att man är lite fel ute. Men samtidigt inspiration och nya tankar och idéer är aldrig fel. Om ni åker så får ni gärna skriva en rapport här på Kolportören!

Anonym sa...

Som barn av torontovälsignelsen har jag erfarenhet av hur vissa "hämtade" smörjelsen och förde den vidare (sthlm vineyard var under den tiden - mitten av 90-talet - ett andligt kraftcentrum)det låter skumt men det var så det gick till...

David

Anonym sa...

Jag tror inte amerikanarna skulle kritisera om vi fick väckelse i Sverige. Så det kanske är dags att lära oss att vi ska välsigna dessa skeenden i Amerika. För det kommer att ske i Norrköping en stor väckelse som "böne-Sven" har profeterat över. Om några år.
/F

Joachim Elsander sa...

Men David, som jag förstått det hela var det inte enbart en fördel för Vineyard (som jag för övrigt har goda erfarenheter av) att Toronto välsignelsen förknippades så med rörelsen här i Sverige. När vinden blåste förbi så gick luften ur mycket. (Rätta mig om jag har fel)

När det gäller frågan om väckelse och alla profetior så har jag en bloggpost på gång om hela grejen. Jag återkommer!

Emanuel sa...

"Här hemma i Sverige gäller istället det Allan Hirsch talade om. Att jobba långsiktigt, att forma lärjungar och bygga församling."

Jag förstår inte polariseringen eller vad den ska syfta till? Varför det ena eller det andra? Tror du inte att församlingen i Florida har cellgrupper, eller försöka forma lärjungar, och bygga en församling?

Anonym sa...

jo det stämmer delvis... samtidigt formades en "väckelsekultur" i Vineyardförsamlingarna som är bra. När nästa våg av förnyelse kommer så kommer Vineyard vara snabba att haka på.

david

Bengt Karlsson sa...

Ang. Penscola
För fem år sedan stod jag vid köksfönstret och tänkte på mitt liv, 76 år med tanke på framtid här att se framåt, att så mörkt, realistigt, har det aldrigt sett ut...

Om det var strax därefter kommer jag inte ihåg, men det var ett möte på internet, inspelat, där Steve Hill talade. Ett av de två tilltalen han fick frambära var om du svensk ("svid")som hade förlorat... Han pekade ut mot mej i bildrutan. Tanken för mej var att det riktades till en annan - men det passade in på mej också kunde jag tyda. Han uppmanade att bedja för personen och återupprepade det i predikan senare.

Det blev ljust för mej, då jag gick ut på tomten, det var denna vårtid.

Joachim Elsander sa...

Bengt Karlsson, välkommen hit! Wow! Vilket vittnesbörd. Tack att du delade din berättelse! Det du skriver visar att fenomen "over there" verkligen kan förvandla människor här! God moves in mysterious ways!