den 7 maj 2008

Allan Hirsch del 4

Här kommer några avslutande tankar från seminariet med Allan Hirsch. Allan menar att en Jesusrörelse alltid sprids som ett virus. Det han kallar för "The Jesus sneeze!"

Först så kom sändningen från en judisk kontext. Jesus säger åt sina lärjungar att "vittna om mig i Jerusalem och i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns" (Apg 1:8). Var helst den kristna församlingen hamnar ska den finnas och verka i det sammanhanget. "redeeming the culture". Paulus är ju noga med att en församling ser annorlunda ut i ex Galatien än den gör i Jerusalem osv. Sen handlar det om att gång på gång återvända till Jesus och göra lärjungar mitt i den kultur, det sammanhang där man finns. Som lärjunge är man en del av sändningen och viruset sprider sig.

Lärjungar är per definition människor som har Jesus som sin ledare och herre, allt som utmanar den ordningen måste underordna sig. Här utmanade Allan oss kristna i västvärlden ganska tufft angående vår tillbedjan av konsumtion. "Jesus is Lord" gäller alla områden. Hans tes om en hög syn på lärjungaskap men en låg/enkel syn på församlingen slår igenom. Angående kulturen och de utmaningar som finns i vår omvärld så menar han att vi absolut inte ska vara dömande inför de företeelser som vi möter, istället ska vi vara nyfikna och fråga oss vilket behov som fylls av detta. Han citerar C.S. Lewis: "vice is only undeveloped virtue". En viktig fråga för en lärjunge är alltid: "Vad är de goda nyheter för de här människorna?". Församlingen kan alltså se lite olika ut beroende på var den finns. Det finns absolut inte en statisk bild, det blir istället en blandning mellan kulturen och utmaningarna i den, behoven och bekännelsen av Jesus som Herre.

Det finns mer att skriva men det här får räcka för nu. Här finns en läsvärd intervju med Allan i tidningen Christianity Today.

2 kommentarer:

Tomas sa...

Del 4 kanske det ska vara? :)

Joachim Elsander sa...

Tomas tack att du läser min blogg! Klart det är del 4. För er som kommer in senare, efter det att jag ändrat i titeln på det här inlägget så kan jag bara erkänna att jag ursprungligen kallade det för del 3. Men del tre finns ju redan! Ibland är inte hjärnan med som den borde ;-)