den 8 april 2008

Vi står inför utmaningar!

Just nu brottas vi i Borlänge mycket med frågan vad det innebär att vara en kristen församling i Sverige idag. Vi betonar att vi är på väg, men vi vet inte riktigt exakt hur. Jodå, vi vet att det handlar om Guds rike, det handlar om hopp, det handlar om försoning, upprättelse och kärlek. Yes!
Men hur gestaltar vi det på bästa sätt?

De kristna församlingarna i Sverige går bakåt, ingen av oss kan slå sig för bröstet. Vi står inför gigantiska utmaningar. Jag tror att insikten att vi faktiskt finns i en efterkristen kultur saknas i alltför hög grad, det här borde utmana oss mer än det gör.
Jag sympatiserar helt med Runar Eldebos tankar.
Låt oss främst definiera oss som människor som följer Jesus. "Kristen" är faktiskt inte så lätt att använda längre. Därför är det enklare att bara säga att jag följer Jesus!

(Bilden är från ASBO Jesus. Klicka så blir den större)

När jag växte upp i frikyrkan så minns jag att man väldigt starkt värjde sig för att bli kallad "religiös". "Jag är inte religiös, jag är kristen!".
Religiös lät så flummigt, det kunde ju betyda vad som helst sa man.
Frågan är om "kristen" är på väg att bli lika svårt att använda.
Kristen kan ju idag också betyda vad som helst.

(Den här bloggposten har reviderats efter en välbehövlig tillrättavisning från Jonas Lundström. Jonas, tack att du finns!)

1 kommentarer:

david sa...

joachim läs gärna mitt senaste inlägg på http://imago2.blogspot.com

fred
d