den 7 april 2008

"Ur mörkret" - en recension

Här kommer min lilla utlovade recension av Mackan Anderssons bok "Ur mörkret"

Först några ord om titeln. Mackan är ju frälsningssolat och jag kunde inte låta bli att tänka på William Booths klassiker "In Darkest England and the Way Out". Ut ur mörkret visserligen, men det här är något helt annat.

Boken består av fem noveller, den är lättläst och Mackan är helt klart en begåvad berättare. Noveller är inte enklare att skriva bara för att de är kortare än romaner, man har inte så värst många sidor på sig att måla upp karaktärerna och intrigen och sen dessutom komma till ett bra avslut. Mackan lyckas med det i alla de noveller som han bjuder på, möjligtvis känns någon av berättelserna lite skissartad. Jag kunde inte låta bli att ett par gånger tänka: "det här är ju stoff till en riktigt bra roman". Men kanske var det bara för att jag var besviken att det tog slut så fort.

Novellerna är varierande, du möter allt mellan Godzilla liknande Storsjöodjur till kallhamrade affärsmän. Boken är en blandning mellan fanatsy och skräck men endast en av berättelserna upplevde jag som riktigt otäck och det är "Iskallt uppvaknande". Den berättelsen hade verkligen räckt (räcker?) till en hel roman. Jag ska inte avslöja vad den handlar om, men det är en riktigt bra story som förutom en spännande historia ställer viktiga frågor om vår tids värderingar. För mig var den novellen höjdpunkten i läsningen.

Mackan är ju en kille med genuin humor och den lyser igenom titt som tätt. Roligast av alla berättelser är enligt min smak "The Clock strkes hen". Det är verkligen en spökhistoria med näbb! När jag läste den var det första gången på länge som jag skrattade rakt ut pga en bok. Riktigt bra! Även de andra berättelserna är klart läsvärda och har sina poänger. Tonåringar beskrivs tex väldigt träffsäkert i "Att vara 19 suger".
Mitt råd är att du genast kontaktar Mackan och beställer. Du kommer inte att ångra dig! Mackan, sluta inte skriva!

0 kommentarer: