den 8 april 2008

Djävulen, vem är han?

Inte bara Blindeside och andra coola företeelser dyker upp på årets Frizon festival, även jag kommer att medverka med ett lite märkligt seminarium. Ämnet jag ska tala om är:
The number of the beast! Finns djävulen och vem är han?

Det är inte direkt ett ämne som man inleder med orden:
"I dag ska jag tala om något som ligger mig varmt om hjärtat"
Samtidigt är det ett viktigt ämne, vi pratar en hel del om ondskan, vi pratar om kaos i tillvaron osv, men vi säger inte så mycket om gamle bockfot själv. Det finns många namn på honom: Satan, Lucifer, ormen från urtiden, Beltsebubb m.m, men vem är han?

Hans förflutna är höljt i dunkel förutom några ganska svårtydda bibelord. Hans verksamhet nu och i historien är uppenbar för alla i allt det elände och all den tragedi vi ser omkring oss.
Bibeln är desto tydligare angående hans slut, det är solklar att hans herradöme är dömt att upphöra. De goda nyheterna är att Jesus har segrat och kommer att upprätta allt!

Men ska man verkligen tala om djävulen? Som jag ser det finns det två risker, den ena är att man ger honom för mycket uppmärksamhet, den andra är att man helt ignorerar honom.
Grejen är väl att hålla balansen.

Som vanligt när jag står inför en utmaning så vänder jag mig till er mina kära läsare. Hur tänker ni kring djävulen? är det en person? en kraft, ett system, alltihop?
Boktips, länktips är mycket välkomna.

Dagen skriver den 7 maj om ondskan i världen, en ondska så kompakt att psykologiska förklaringar inte räcker till på långa vägar. Även i Svenska dagbladet tas denna aktuella fråga upp. Se här, här och här. Ondskan fortsätter att vara på tapeten i SVD, så här skriver Skytte den 10 maj.

Vilka frågor om djävulen och ondska har ni? Dela med er vad ni förväntar er att få svar på om ni skulle gå på ett seminarium som detta.

Jag kommer att lägga den här posten i sidospalten ända fram till Frizon.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Joachim. Jag tycker du behåller ett juste fokus i ditt inlägg.

Satan är krånglig. Kanske är det bäst att (ungefär som i din post) använda skrifternas berättelse för att måla satans-karaktären, samtidigt som man försöker låta bli att ta ställning i dom krångliga filosofiska frågorna? Jag kan tex inte se att det finns någon anledning att försöka avgöra om anklagaren är "en varelse" eller liknande eller mer en opersonlig kraft. Jag tycker den kristna traditionen har gjort honom för mycket till en osynlig snubbe. Ondskan kan helt klart uppträda på ett sätt som påminner om saker som vilja och planering, men det kanske bara är en illusion? Att säga att satan är "en person" tycker jag absolut är att ge anklagaren för mycket cred...

Vidare tycker jag vi har gjort ondskan för platt när vi bara pratar om satan/djävulen, Paulus tex pratar mycket om "makterna" och verkar inkludera både osynliga krafter och politiska strukturer i begreppet.

Poängen med att prata om satan och demoner är kanske att poängtera att ondskan är övermänsklig. Ondskan är inte bara ett resultat av människans onda vilja utan också av att vi och naturen har blivit slav under destruktiva krafter som vi inte rår på.

(Ursäkta, lite långt...)
/Jonas Lundström
http://blog.bahnhof.se/wb938188

Pastor Astor sa...

Jag rekommenderar "I believe in Satans downfall" av Michael Green. Visst vore det spännande att undervisa om djävulen med ambitionen att hålla undervisningen i balans? Att tala på ett sådant sätt att det blir glasklart att det existerar en ond kraft, men att han är besegrad och att Gudsriket är här!

elof sa...

hmm.. jag har ingen aning om boken är bra men Håkan Arlebrant skrev en bok som heter typ "den onde" som handlar om satan både i populärkultur, historia och inom kristen tro. Som sagt inte läst den, men kan tänka att det i alla finns lite inspiration att få oavsett om den är vettig eller inte.

Jonas Melin sa...

Joachim! Bra att du får ta upp det här ämnet på frizon. Jag har några boktips: Michael Greens bok som Pastor Astor nämner finns på svenska med titeln Jag tror på det ondas nederlag. Den är bra! Jag kan också varmt rekommendera Powers of Evil, Sidney H.T. Page. Det är en intressant genomgång av alla bibeltexter från 1 Mos-Upp som berör ämnet Satan och demoner. Power Encounter - A Pentecostal perspective med Opal L. Reddin som redaktör och Territorial Spirits and World Evangelisation av Chuck Lowe. De båda sista har mycket välbehövlig korrigering av populär karismatisk undervisning om satan, demoner och andlig krigföring. Sen har greg Boyd skrivit en också Satan and the Problem of Evil. Jag kan också bidra med några egna stenciler jag använder i min undervisning om du är intresserad.

Joachim Elsander sa...

Tack vänner! Kommer ni på något mer så skriv!

Pelle sa...

Kul att du skall tala om Satan... eller lät det fel? Jag tycker iallafall att det är bra med sund (som jag tror du står för) undervisning om ämnet i fråga. Tänker du tala om Satan som fallen ängel? Själv är jag lite skeptisk till detta utiifrån det tunna bibliska underlaget. Ser inte heller vad man vinner med att "speklulera" kring det! Min gamla lärara Per-Axel Sverker varnade faktiskt för att utveckla en sådan lära om ondskan ursprung för att skuggan kommer att falla på Gud. Hur tänker du? Från Pelle i Ryttargårdskyrkan, en EFK-kollega.