den 6 januari 2008

Dagens predikan, tre emergent snubbar på väg!

I dag ska jag prata lite om vad vi som församling kan se fram emot under 2008. Jag hoppas att det blir utmanade och inspirerade!

Det är ju också Trettondagen i dag, en dag då man brukar minnas de tre vise männen. (Ok, jag vet, det står inget om att de var tre). Läs gärna storyn i Matt 2:1-12.
Spännande! Jag tror nämligen att vi som lever i en postmodern kultur kan lära oss en hel del av de här snubbarna. Kommentera och komplettera gärna presentationen nedan.

4 kommentarer:

Andy sa...

Intressant med De Vies Männen, för ordet som används i grekiskan är magos, vilket betyder trollkarlar/stärntydare/spåmän. De bidrog ju nästan till att Jesus dödades, och man kan således tänka att de användes av Satan för att förgöra Jesus. Samtidigt hade de med sig oerhört dyrbara gåvor till Jesus som gjorde att de kunde leva gott ekonomiskt i Egypten. Var de en del av Guds plan, eller var det Satan som försökte mörda frälsaren?

Kände de till profetiorna om frälsaren som skulle födas, eller var det deras spådomskonster/stjärntydandet som drev dem till Betlehem? Oavsett ser vi hur Gud vänder på situationen här, och varnar dessa magos i en dröm, och resten av historien hänner vi ju till...

Men när detta är sagt, kunde jag tänkt mig att de som har större teologisk insikt än mig, kunde förklara följande:
I Matteus 2 berättas det om de vise männen och deras hyllning av Jesus. Vi läser vidare hur Gud i en dröm varnade både de vise männen och Josef, med det resultat att Josef och Maria samma natt flydde till Egypten.

I Lukas 2, de sk. julevangeliet, berättas en helt annan version! Där står inget om de vise männen, och heller inget om en flykt till Egypten! Däremot står det i vers 21 och vidare, att Jesus togs med till templet efter 8 dagar för att omskäras, så som Mose lag sa. Här befinner de sig enligt Lukas i Jerusalem, alltså i Herodes stad, den man som skulle döda alla gossebarn i Betlehem. I Markus flyr de till Egypten samma natt, och vänder enligt samma evangelist inte tillbaka förrän Herodes var död. Enligt de historiska källor som finns om Herodes, dog han i år 4 e.Kr, och först då kom Jesus tillbaka från Egypten.

Kommentarer?

Peter sa...

Hej!

Kul och bra presentation av de vise. Jag använder den på våra ungdomars hemsida om det är ok för dig.

Joachim Elsander sa...

Andy, tack för ditt inlägg. Jag har nog en ganska positiv syn på dessa herrar. För mig spelar det ingen roll om de var "ockulta" stjärntydare eller om de var fromma judar i diasporran (som också antytts). De hade några egenskaper som jag ser som positiva, de var nyfikna, de var modiga och de sökte ärligt. När de väl finner Jesus så ger de honom sin tillbedjan. Jag tror att det finns människor som söker i allt möjligt men som när de väl finner Jesus blir de mest hängivna lärjungarna. De lär oss att sökare kan bli finnare!

Det finns en del paradoxer i evangelierna. (speciellt om du blandar in Johannes) Personligen stör det inte mig, det är ju människors vittnesbörd som visserligen skiljer sig lite men det gör det hela än mer trovärdigt tycker jag.

Vad jag har lärt mig så kom de fram till Josef och Maria några år efter det att Jesus fötts. Josef och Maria bor tex inte längre i stallet utan i ett hus. I så fall skulle de ha bott några år i Betlehem sen flytt till Egypten och sen tillbaka i Nasaret igen. (det där lät lite rörigt).

Peter! Kul att du gillar den. Ta och använd vad du vill.

Andy sa...

Ja, inte fokusera på deras titlar, för det är helt klart att Gud använde dem!
Jag talade med en teolog som är min vän, och han förklarade ungefär det samma som dig. Att de kom fram till Betlehem några år efter födelsen.

Det var bara en tanke som slog mig när jag skrev. Ändrar inte så mycket i min tro... Det såg lite rörigt ut först ja!

Stay blessed!