den 29 december 2007

Gott Nytt År!

2007 är över, 2008 kommer!
Jag återkommer med lite djupare analyser senare.

Tills dess önskar jag er alla ett gott slut och en välsignad början!

Allt Gott!

den 27 december 2007

Dagens bild

De två tomtarna fick oväntat besök av Jesusbarnet, med förödande resultat…Kom ihåg att Kolportören nu mera finns på www.kolportoren.com

Behöver vi heliga prylar och platser?

Jag har funderat på om vi verkligen behöver betrakta en del saker och platser som heliga? En del talar om Jerusalem som den “heliga staden” osv. Man talar ibland om speciella heliga handlingar. Jag är ingen expert på sakramental teologi men dristar mig ändå att ha lite åsikter om det här. När jag läste till pastor så gav jag mig på att skriva en uppsatts om bruket av bönedukar (från Apg 19:11-) som är relativt vanligt förekommande i pingstväckelsesammanhang, som annars inte är så sakramentala av sig.

Jag blev tyvärr aldrig klar med mitt arbete för när jag gjorde den historisk researchen gick jag faktiskt vilse bland den relikdyrkan som förekommit i kyrkans historia. (Jesu mjölktänder lär ha varit hett eftertraktade reliker!). Men helt klart är det här intressant, nån borde skriva den uppsatsen!

Jag argumenterar för att allt är heligt. Alla våra handlingar borde vara heliga dvs avskilda för Gud, inte bara vissa religiösa handlingar på vissa platser. Gudstjänst handlar inte i första hand om tinnar och torn, inte ens i andra och tredje hand. Nej! Det handlar om våra hjärtan. (Rom 12:1-2). Gud vill förvandla oss, han verkar i oss. Hans rike vill gestaltas i mig och i den gemenskap som kallas församlingen. Där hittar man heligheten!

Jag kan se pedagogiska poänger i mycket av detta, poänger som jag tror vi behöver. Att tända ett ljus och be en bön kan vara ett viktigt hjälpmedel. Att få en “böneduk” som någon bett för kan också vara en hjälp för tron. Självklart så finns nattvarden och dopet med i mina funderingar. Jag vill verkligen inte stänga dörren för mysteriet. Men jag tror att Jesus är lika närvarnade hos mig nu som när jag dricker av kalken och äter av brödet, jag vill för den skull inte missta denna starkt symboliska och konkreta handling för allt i världen!

Ett av mina huvudargument mot barndopet är just att de pedagogiska aspekterna helt går förlorade. Visst har man dopljus och dopklänningar, men det lilla barnet minns ändå inte vad det varit med om. För mig som baptist är det viktigt att ha ett konkret minne av dopets vatten som omslutigt mig, inte som något mystiskt men som något i högsta grad konkret.

Vad har ni för tankar kring heliga handlingar, heliga platser och heliga prylar?
Hur ser ni på “motsättningarna” mellan det konkreta och det mystiska, mellan det naturliga och det andliga? Finns de? Eller konstruerar jag problem som inte existerar. (Kanske en bieffekt av för mycket julmat!) Som vanligt vill jag vara öppen för korrigering och ett bra samtal.

Uppdaterat den 4 juni 2008: I dagens Dagen så tar man upp frågan om kyrkorummets helighet. Helt irrelevant tycker jag nog.

den 26 december 2007

Bön i juletid

Bön i juletid

En enda sak vill jag be om,
när julen tänder sitt ljus -
inte om stämning och julfrid
och orglars mäktiga brus.

Inte om kostbara gåvor
och festliga, dignande bord,
inte om vänners gamman
och sövande, fromma ord.

En enda sak vill jag be om
på Betlehemsstjärnans fest:
Att Barnet, som allting förvandlar
må bli mitt hjärtas gäst.

Slå sönder den trevna idyllen,
min julkortsbeskedliga jul,
du man, som föddes i smärta
i fattigdomens skjul!

Jag önskar bara få känna
vid ottesångsklockornas slag
att Kristus har vänt mitt mörker
i strålande juledag.

Nils Bolander

den 23 december 2007

Nu stänger jag för helgerna!


Jag önskar er alla riktigt sköna helger!
Här kan den som vill ta del av mig och min familjs julhälsning!

Nu så kommer jag inte att ha tid att skriva på ett tag, det finns faktiskt roligare saker än att blogga. Umgås med goda vänner, äta god mat, läsa en bra bok, stoja med barnen osv! Det tänker jag ägna mig åt i några dagar.

Som vanligt har ASBO Jesus något vettigt att säga:

PS. Nu hittar ni mig här: www.kolportoren.com DS.

den 22 december 2007

www.kolportoren.com

Som en liten julklapp till mig själv har jag registrerat www.kolportoren.com så ni som länkar hit kan ju byta vid tillfälle, min gamla adress elonje.blogspot.com fungerar dock tillsvidare.

Jag funderade ett tag på www.kolportören.se men det fick vara .com verkar fungera bättre med blogger och sen så är ju åäö fortvarande lite knepiga, i alla fall om man befinner sig utomlands.


den 21 december 2007

Kristna och humor

I veckan så var jag med på en debatt på bloggen Aletheia som kom att handla om kristna och humor. En del, visade det sig, hade väldiga problem med humor. En fördömande och obehaglig ton letade sig snabbt in i det samtalet. (som nu är avslutat) Monica tog upp det hela i sin blogg här.
Även jag har några funderingar kring humorns välsignelser och gränser.

Väldigt grundläggande så tror jag att humor är något gott och välbehagligt, Gud har gett oss humor. I Herrens närhet är det glädje säger bibeln. Jesus var smord med “glädjens olja” står det, med andra ord: Jesus var en rolig kille.
Jag är säker på att lärjungarna ibland skrattade så de kiknade! Sann humor står aldrig i motsatts till överlåtelse, offer och lidande. Humor är inte lika med ansvarslöshet och lättja som ibland kan antydas, tvärtom! Humor är en kraft som jag tror kan förvandla oss till det bättre!

Humorns risker.
jag drar gränsen vid att förlöjliga någon med uppsåt att förödmjuka. Det gäller att vara vaksam här, en del människor inbjuder verkligen till "smash-lägen". Här bör man se upp, vissa har helt enkelt inte lika utvecklade sociala förmågor och då gäller det att inte utsätta dem för onödigt lidande. Här kan frestelsen lätt komma att kamma hem lättköpta skratt med förödande resultat. Att skratta med någon är alltid bättre än att skratta åt någon.

Jag tror att en grundregel är att inte ta sig själv på för stort allvar. Här får man dock se upp, det gäller att komma ihåg att andra kanske inte har lika lätt att bjuda på sig själva. Bara för att du tror att du har självdistans så kan du aldrig förutsätta att andra har det. Humor får helt enkelt inte bli till hån.

Med dessa reservationer så önskar jag att vi låter Julen bli en glädjens och humorns högtid. Glöm inte bort vem den handlar om!


www.reverendfun.com

den 19 december 2007

Tips i adventstid


Några tips i adventstid. Jag vill passa på att rekommendera den utmärkte förkunnaren Rob Bells advents serie.
Den kan man ladda ner här.
Byt ut julmusiken i din MP3 spelare mot riktigt bra undervisning!

Annars är det julblommor för hela slanten just nu. Vi delar ut dem till alla över 80 år i vår församling. Det är inspirerade och uppmuntrande att möta dessa härliga äldre människor.

Vill du förresten ge en digital blomma till någon så går det bra här.

Gissa bilden!


Vem/vad är detta?

  1. Ett foto från filmen Arn
  2. Ett foto från TV-serien Hemsökta hus
  3. En suddig uppfattning om julens innebörd

den 18 december 2007

The fall of the health and wealth gospel?

Nu brakar det betänkligt inom trosrörelsen. I centrum står ett av de största "trosbyggena" i amerikans kyrkohistoria: Oral Roberts University.
I dess närhet tycks de flesta av trosrörelsens stora namn finnas: Kenneth Copeland, Benny Hinn, Creflo Dollar, mm och även vår egen Ulf Ekman.

Oral Roberts son Richard har nyligen fått lämna sin befattning som ledare efter tvivelaktig moral på det ekonomiska området. Sen har vi senator Chuck Grassley förfrågan angående några av de största TV-evangelisternas ekonomi, i stort sett samma personer som finns med i ORU:s styrelse. (se mer här och här). Det är uppenbart att denna kristendomstolkning nått vägs ände.

Jag tror också den svenska grenen av trosrörelsen med Ulf Ekman och Livets Ord i spetsen på något sätt måste göra upp med hela "framgångsteologi kapitlet". Ulf är ju direkt involverad i ORU. Jag hoppas att Världen i dag vågar ta i tu med den här frågan på ett konstruktivt sätt (hittills har jag bara hittat en notis om det på nätet) . En önskan är också att Livets Ords teologiska tidskrift Keryx vågar se igenom och analysera just framgångsteologin, även om den är en del av den egna historien.

den 17 december 2007

Julfest, bloggfasta och lite ved


Och jag är tillbaka efter en helg av bloggfasta.
På vår julfest i går så pratade jag lite om jultiden som paradoxernas tid. Visst är det märkligt, vi pratar om "julfrid", samtidigt som vi är jäktade bortom vett och sanns, julklappar ska köpas, det ska städas och bakas + allt annat. Julen handlar om glädje och gemenskap säger vi, samtidigt brottas många med oro, ensamhet och ängslan inför helgerna.

Allt det här leder fram till en aningen drastisk slutsats från min sida, jag tror helt enkelt att vi måste avliva myten om julstämningen. Du vet drömmen om att i stearinljusets sken sitta och titta in i en röd glaskula, samtidigt som man doftar på granen och fylls med en obeskrivlig känsla av samhörighet med världsalltet. (ett försök till ironi från min sida)
Nej! Under den här hysteriska tiden gäller samma saker som alltid, generositet, vänlighet och godhet. Det är viktigt nu och alltid.

Annars har jag huggit ved idag. (riktigt roligt)

den 13 december 2007

Guds rike och vår vardag

Vissa saker blir lätt abstrakta, kristen tro tex om den frikopplas från vardagen. Jag har funderat på något som ligger i tiden. Det är fokuset på Guds rike. (Både i kyrkoåret förstås, men också i Guds skeende i Sverige)

Ända sen jag började läsa teologi har jag fascinerats av visionen om Guds rike som en av de viktigaste hörnstenarna i mitt trosbygge. Jag återkommer ofta till Gud rike när jag predikar och samtalar om kristen tro. Samtidigt påminns jag gång på gång att Guds rike inte är något jag har grepp om, något jag bemästrar.
Vi kallas att vara del av något som är större än oss själva, något som i grunden utmanar oss. (läs Bergspredikan så förstår du vad jag menar). Det handlar om de stora ”globala” frågorna som rättvisa, ansvar för skapelsen, arbetet för fred osv. Det handlar om att i ord och handling presentera de goda nyheterna om hopp och upprättelse.

Men risken är att vi skjuter hela grejen i från oss, det bli för stort och ogripbart. För mig blir det allt viktigare att rikets liv börjar i mina nära relationer. Relationen till min fru och mina barn, till mina vänner och min församling. Stämmer det inte där kan jag glömma de stora ”världs frågorna”. Guds rike handlar just nu i mitt liv om att bära ut soporna (inte kliva över dem!). Det handlar om att vara en närvarande pappa, (inte en predikoskrivande eller bloggande pappa) det handlar om att ta itu med saker på ett kärleksfullt sätt i den församling jag tjänar. Det handlar om att uppmuntra och utmana. Guds rike handlar om hur närvarande min blick är i varje möte. Det handlar om att leva utifrån en annan berättelse än den som just nu kastas emot oss på olika köpcentrum och genom TV rutan.

Jesus, hjälp mig!

den 11 december 2007

Vad är frälsning?

En intressant fråga har väckts på några bloggar jag följer. Det är frågan: Vad är frälsning? Det roliga är att bloggarna som väckt frågan kommer från lite olika perspektiv. Den ena är A Catholic Renewal som väckt frågan från ett mer katolskt håll. Den andra är bloggen Aletheia — Blogg & Tankesmedja där är de flesta svaren är mer klassiskt "frikyrkliga".

Uppdaterat: Diskussionen på Aletheia utvecklades till en "debatt" mellan katoliker och protestanter, märkligt men intressant.

Sen har vi också Jonas Lundströms serie om Bergspredikan på Den Radikal-Reformatoriska bloggen som också ger spännande och utmanade perspektiv på den här frågan.

Även jag hänger på:
  • Hur ser vi på frälsning från ett emerging/emergent perspektiv?
  • Hur presenterar vi frälsningen i en miljö där människor vill tillhöra innan de tror, i en miljö där människor är mera intresserade av om det funkar än om det stämmer?
  • Hur påverkar det vårt perspektiv om vägen till tro handlar mer om en resa än om ett beslut?

  • Hur betonar vi våra gärningars faktiska betydelse utan att hamna i prestations diket?
  • Hur hanterar vi en situation där det är viktigare att vara närvarande och ställa frågor än att komma med inlärda standardsvar, utan att tappa skärpa och bli flummiga?
Reagera gärna!

Himmel och jord ska brinna? del 2

Morgan Forsberg skriver i dagens Dagen ett bra och tänkvärt svar på Hans Janssons (inte att blanda ihop med Hans Jansson, pastor i Kungsporten, Huskvarna) insändare den 30 november om att himmel och jord ska brinna. Personligen reagerade jag så här på den insändaren.

Morgans insändare fick mig att fundera på det här med insändare kontra bloggar. Kan det vara så att bloggandet gör att det blir mindre insändare?

Jag har skrivit några insändare till Dagen tidigare, innan jag började blogga. Nu känns det dock som att det räcker att kommentera här på bloggen, Dagen (och andra) länkar ju hit via Twingly. Fördelen (?) är att jag nu kommenterar betydligt mer än jag annars skulle gjort (på gott och ont?). Nackdelen är att debatten i ”pappers” tidningen riskerar bli lidande om alla bloggare gör som jag.

den 10 december 2007

Iphone och kyrkan ger låg status?!?

Jag läste nyss om kommunikationsbyrån United Minds undersökning om vad som ger status i Sverige idag. (Jag vet, vem bryr sig, men lite kul tyckte jag det var). För mig som pastor kan det vara intressant att konstatera att det här med att gå till kyrkan inte är så värst bra för ens status, däremot så är det bra att hjälpa behövande människor (det är en paradox hoppas jag). Det finns en del intressanta saker, som att Evangeliska Alliansens kampanj för äktenskapet tycks ligga rätt i tiden och pastor måste vara ett status jobb pga de flexibla arbetstiderna! Den som däremot redan lyckats få tag på en Iphone har inte klättrat på status stegen. Dagen hänger på och försöker hitta något positivt i siffrorna.

Kolla listan själv:

Detta ger mest status enligt svenskarna:

1. Vara allmänbildad
2. Kunna utföra sitt arbete väl
3. Ha en egen hoparbetad förmögenhet
4. Behärska många språk
5. Vara en engagerad och duktig förälder
6. Lägga tid och pengar på att hjälpa behövande människor
7. Ha ett långt och stabilt äktenskap
8. Flexibla arbetstider
9. Ha examen från nationellt toppuniversitet
10. Ha möjlighet att vara ledig en längre, sammanhängande period

Men, undvik nedan om du vill samla statuspoäng:
1. Ha barnflicka/städhjälp och betala svart
2. Äga en äkta pälskappa/rock
3. Att förbättra sitt utseende med medicinska hjälpmedel
4. Gå i kyrkan varje söndag
5. Ha en 15 år yngre man
6. Ha en 15 år yngre fru
7. Äga en Iphone
8. Att gå i terapi
9. Engagera sig i kyrkans verksamhet
10. Vara singel med intensivt kärleksliv

Nykterhet bättre än HighTech!

En av huvudnyheterna i SvD är att vägverket vill se över möjligheten att få lägre försäkringspremie om man installerar en GPS i bilen som rapporterar farten vid en olycka. Detta föranleder följande synpunkt från min sida. Startlås med alkoholtest, GPS:er, fartkameror och liknande HighTech lösningar har sin plats för att hindra olyckor.

Men jag vill uppmärksamma att det denna vecka är den internationella nykterhetskontrollveckan. Här har vi kanske det viktigaste trafiksäkerhetsarbetet. Det står utom tvivel att alkoholen står för en otäckt stor del av alla trafikolyckor. Menar vägverket allvar med 0-vision och liknande måste man ta itu med detta. Det finns faktiskt människor i det här landet som frivilligt är nykterister, jag är en av dem. Jag vet att de allra flesta som brukar alkohol aldrig skulle sätta sig bakom ratten berusade, men allt för många gör det. Borde det inte därför vara rimligt att vi som valt en nykter livstil får en lägre premie?

Uppdaterad 4/1-08 Dagen skriver om alkohol i trafiken här.

den 9 december 2007

2 advent

I dag predikade jag över följande text:
När Johannes hade blivit fängslad kom Jesus till Galileen och förkunnade Guds budskap och sade: "Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet."
Markus 1:14-15

Några frågor jag försökte besvara var:

Guds budskap, vad handlar det om?
Guds rike, vad är det?
Omvändelse, vad innebär det?

den 7 december 2007

Dags att dumpa telefonkatalogen?

Jag fick följande tips som jag vidarebefordrar till er mina kära bloggläsare. Säkert har ni redan hört om det via e-post, Facebook, osv. Det hela handlar om telefonkatalogen. Man kan undra om det är rimligt att nästan 1 procent av all skog som avverkas i Sverige går åt till de 5,5 miljoner telefonkataloger som delas ut. Någon glädje ska vi väl ha av den digitala revolutionen.

Det papperslösa samhället har uteblivit men ändå, visst söker vi som läser bloggar på nätet också efter telefonnummer via hitta.se eller eniro.se?
Inte nog med att katalogen förbrukar papper, den belastar miljön också när det gäller transporter.

Här kan man avbeställa. 2007 var det enbart 3500 personer som avbeställde telefonkatalogerna, vi borde kunna bli fler i år.

Ett enkelt sätt att ta lite ansvar för skapelsen!

den 6 december 2007

LiftWheeler

Min bror Jesper är något av en uppfinnare. Hans senaste projekt är en "$100 traktor" alltså en billig traktorskonstruktion för människor i tredje världen. Tanken är att man ska kunna använda vilken motor som helst, från tex en motorcykel, jordfräs m.m. och sätta den på en enkel men stabil konstruktion och vips har man en enklare traktor för mindre jordbruk.

Det som är nytt med idén är bl.a de enkla funktionerna för styrning, fyrhjulsdrift och växling. Prototypen kallas för LiftWheeler. Den ska vara lätt att reparera och lätt att fixa reservdelar till. Brorsan har precis fått iväg en patentansökan så därför kan jag skriva om det. Läs mer här: LiftWheeler

Här kan ni få se en video från en av våra provturer i somras, brorsan kör medan jag står bakom kameran :-)

den 5 december 2007

Tapp eller verklighet?

Vi bor i ett land där många människor per automatik fötts in i en kyrka. Nu talas det om om flykt från denna kyrka biskopar är oroliga och olika strategier diskuteras, när det i själva verket handlar om att människor lämnar det de aldrig varit en del av.
Är det bara jag som tycker det här verkar knäppt? Den här principen gäller allt från frimärksklubbar till politiska ungdomsförbund. Jag kan ju inte gärna vara med i något jag aldrig gått in i. Är det någonstans denna princip gäller så är det en kristen kyrka/församling.

Jag blir inte klok på den församlingssyn som Svenska kyrkan står för. Det rimligaste av allt borde vara att skicka ut ett brev till alla i Sverige och fråga rakt upp ner: Hej! Vill du vara kvar i Svenska kyrkan? Om man sen inte personligen svarar jakanda på frågan (gärna med en kort motivation) så skulle man helt enkelt strykas. (givetvis skulle undantag göras för gamla, sjuka osv ingen skulle strykas mot sin vilja) Alternativt skulle frågan bara gå ut till de som fötts in i kyrkan, alltså inte till de som är döpta.

Det skulle bli ett enormt tapp. Men fördelen skulle var att sen vet Svenska kyrkan vad den verkligen har och utifrån denna sannare bild av verkligheten skulle de kunna bygga upp framtidens Svenska kyrka. Varför inte? Vi i frikyrkan brukar regelbundet uppdatera våra matriklar och medlemsregister. Medlem är endast den som själv vill det, eller? Vi måste anpassa oss till verkligheten gång på gång, varför skulle inte SvK kunna göra detsamma och komma ner från sin upphöjda "statskyrkotron"? Välkomna som en i gänget!

Koskinen säger ”Vi står vid ett vägskäl. Antingen blir vi en folkkyrka eller en sekt”. Vad menar han att de är nu då? Jag som kommen ur frikyrkan kan se många fördelar med att bli mer av en folkkyrka i bemärkelsen en församling där alla är välkomna oavsett var man befinner sig i sin vandring.
Men samtidigt måste det handla om Jesus och hans rike.

Kort och gott: En lokal församling/kyrka är en gemenskap av människor som tillsammans vill följa Jesus i den här världen. Sen må vi kallas oss pingstvänner, EFK:are, Svenska Kyrkan, Missionskyrkan eller vad som helst. Har jag missat nått?

den 4 december 2007

Filadelfia i Stockholm

Ok jag erkänner på en gång, mitt förra inlägg blev på tok för lååånnngt. I grunden tror jag ett blogginlägg ska vara kort och kärnfullt. Därför vill jag bara tipsa om Dagens spännande artiklar om Filadelfia i Stockholms. Den församlingen är ju på ett sätt unik som Sveriges största frikyrka, men det finns mycket intressant att snappa upp även för oss som verkar i mindre sammanhang. Sen gillar jag Niklas Piensoho.

Pelle har en poäng

Apropå Pelle Gardells insändare i Dagen dök följande frågor upp: Vad vill vi bli kända för? Vad handlar vårt budskap egentligen om? Vad är viktigast? Ska vi jobba för att förändra värderingar i samhället genom olika kampanjer där vi talar om vad vi är för eller emot, vad som är rätt och fel? Eller ska vi istället bygga församling och se människor växa och förvandlas. Ibland tycks kristna resonera så här: Sverige är ju ett kristet land i botten, problemet är att vi kommit snett i mycket, tex synen på äktenskap, homosexualitet m.m. Därför måste vi genom olika kampanjer försöka vrida det här rätt igen så Gud fortfarande kan välsigna vårt i grunden ”kristna land”.

Men tänk om Sverige inte alls är ett ”kristet land”. Tänk om vi istället för att göra våra värderingar i olika frågor till vårt huvudbudskap, istället skulle satsa på att berätta med våra ord och handlingar vad de goda nyheterna om Guds rike handlar om och innebär för människor i dag. Tänk om vi istället för att profilera oss som de som är emot, får vara med och ge människor den bästa berättelsen av alla! Tänk om vi istället skulle ge allt vi har för att verkligen vara församling. Jag tror stenhård på följande ordning: Först känner sig vanliga sekulariserade människor välkomna i den gemenskap som kallas församlingen (för att de ska göra det krävs det förändringar), sen växer de fram till en tro i den gemenskapen, sen börjar ”helgelse processen”, förvandlingen helt enkelt. Den här resan fortsätter hela livet och vi gör den tillsammans med utgångspunkt i att vi alla behöver Guds nåd lika mycket.

Att börja med att försöka pådyvla människor vår moral och våra värderingar blir som att sätta vagnen framför hästen (för att ta en bild från det gamla bondesamhället).

I söndag så predikade jag från Luk 4:16-30 om när Jesus var hemma i Nasaret och predikade, min fråga var: Varför blev de så sura på honom? Mitt svar var bland annat att det var för att Jesus inte citerade hela Jes 61, han skippade delen om hämnd i vers 2. Det här var en viktig text för de av romarna ockuperade judarna. Istället betonar han nådens år från Herren som till och med sträcker sig till de andra, de utanför. Det här är så typiskt för Jesus och det är det här perspektivet som slutligen får honom korsfäst.

Jesus bedriver aldrig några kampanjer mot olika företeelser, de han tydligast går emot är fariseerna som trodde att bara folket skärpte sig så skulle allt nog ordna sig till slut. Tvärt om Jesus är framför allt känd som syndarnas vän. Vi får aldrig glömma att de inte var de ”perfekta” som trivdes med Jesus, det var de trasiga, de förvirrade och förtvivlade, de som livet på olika sätt gått sönder för. Vilka trivs med oss idag?
Allt för ofta blir det som den kristne satirikern på ASBO Jesus uttrycker i den här bilden. (klicka så blir den större.)

den 3 december 2007

Den elektriska ljusstaken, intriger, lögn och så en snögubbe


Ledig måndag igen och tid att i lugn och ro läsa Svenska Dagbladet. Det som fascinerade mig mest vid frukostbordet var historien om den enkle och ödmjuke arbetaren Oscar Andersson, mannen som uppfann elljustaken.

Det är Lars Berge som i sin kolumn tar upp ett litet stycke nutidshistoria. För att göra en lång historia kort så lurade Philips försäljningschef vid den tiden (1930-tal) Oscar på äran och berömmelsen det innebär att ha uppfunnit denna ursvenska pryl.

Det bästa av allt är att Oscars svärson, över 70år gammal lärde sig HTML kod för att kunna göra en hemsida där den sanna historien berättas. Allt för att upprätta sin svärfaders heder. Sidan finns här. Något att tänka på nästa gång du myser framför elljustaken!

För att höja julstämningen ytterligare så skickar jag med en bild på barnens första snögubbe. Mitt skämt att den skulle platsa i vilken skräckfilm som helst gick inte riktigt hem. Bedöm själva!

den 2 december 2007

1 advent

För många människor är Jesus bara en liten söt bebis i en krubba som man plockar fram en gång om året och som i bästa fall kan konkurrera med tomten och Kalle anka när det gäller att skapa julstämning, kommer ni förresten ihåg varför Jesus hamnade i en krubba i första hand? För att det inte fanns någon plats för Josef och Maria på hotellen och värdshusen i Betlehem, därför så fick Jesus första hem bli ett enkelt stall.
Detta faktum ställer oss inför en viktig fråga: Hur är det i dag? Finns det plats för Jesus idag? Finns det plats i våra liv för honom eller är det fullbelagt med en massa annat?