den 30 september 2007

Söndagens bloggpredikan

Nu var det dags för min broillustrationen predikan!Copyright Gospel Communications International

den 28 september 2007

Behöver vi kalla emerging grejen för nått i Sverige?

Jonas Lundström ställde några riktigt bra frågor i sin blogg igår angående emerging church. (se mina länkar om det hela är nytt för dig).
Speciellt en av frågorna fastnade jag för:

-Finns det en risk med att vi återigen importerar något från USA? Finns det något liknande som pågår i Sverige och vad skulle det i så fall kunna kallas?
En viktig fråga! Det där med import av saker från USA (eller för all del Korea eller Colombia) har vi ju provat förut. En del grejer funkar, andra inte. Extra allergisk blir jag när något presenteras som patentlösningen.
"This is it!" tänket gör mig illamående!

Ändå måste jag säga att det finns något väldigt attraktivt i sättet som Rob Bell, Brian McLaren m.m. resonerar. Jag tror det sättet att tänka passar väldigt bra i vårt sammanhang. Inte som ännu en patentlösning utan mer som ett sorts förhållningssätt till evangeliet och världen vi lever i. Hela Modernism vs postmodernism resonemanget är också lätt att köpa. Det här tänket pågår också för fullt i Storbritannien (som ju ligger närmare oss rent kulturellt).

Det ska bli spännade att se hur det hela utvecklas. Men vad ska vi kalla det för i Sverige? Det finns några förslag:
"Den spirande kyrkan" eller "Den framväxande kyrkan" tex. Men jag vet inte. Mitt svar är att det inte behöver kallas någonting alls, huvudsaken är att sättet att resonera och tänka slår rot i kyrkor och församlingar här hemma.Copyright Gospel Communications International, Inc - www.reverendfun.com


Johnny Cash blir mässa

Jag gillar ju Johnny Cash. Därför blev jag glad när jag i dag läste i Dagen att man i Göteborg ska ha en nattvardsmässa med Johnny Cash musik. Även om Johnny levde ett stundtals hårt liv så visade ändå hans liv att försoning är möjlig. Trots med och motgångar så klamrade han sig fast vid Guds nåd.
Kort sagt, en bra idé att göra en gudstjänst kring hans musik!
"Cash skrev musik som berör brottningen med smärta och tvivel. Vägen från misslyckanden till nåd och upprättelse är så tydlig i hans liv, och den kristna mässan handlar ju om dessa frågor" Säger Magnus Sundell i Dagen.

Vore det inte Göteborg så långt från Borlänge så åkte jag dit.

Allt Gott!

den 27 september 2007

YouVersion är öppen för alla!

Nu verkar det som om LifeChurchs satsning på bibeln för web 2.0 generationen är öppen för alla! Logga in själv och prova:


Dear YouVersion fan,

The moment you’ve been waiting for has finally arrived! The first public beta of YouVersion.com is LIVE and is waiting for you!

Simply go to YouVersion.com and register. After confirming your account, you’ll be able to:

  • Search for scripture or scroll through our Bible Reader
  • Star verses and content
  • Tag verses and content
  • Contribute images, videos, links, and text to passages
  • Start journaling with the Journal tool
  • See what others are sharing
  • Email items to your friends and family
  • Rate content
  • And so much more…

Thank you for your support as we’ve been working on building this revolutionary online Bible. We are excited to have you on board, and excited about what the future holds as we continue to develop YouVersion.com!

Sincerely,

The YouVersion Development Team

Frälsningsbönen

Tack för all respons på mitt inlägg om broillustrationen. Jag känner mig riktigt peppad inför predikan på söndag!

Jag har funderat vidare på det här tänket som broillustrationen står för. Det har lett mig att fundera lite kring frälsningsbönen. Ni vet, bönen man ber med någon så att personen blir ”frälst”. Den passar perfekt in i bro tänket. Du ber en bön och sen är du en kristen. Klappat och klart. Men finns inte risken att vi missar processen här?

Visst, jag tror att det rent pedagogiskt kan vara viktigt med en ”frälsningsbön”.
Problemet som jag ser det är när det blir ett nästan magiskt tänkande kring denna bön. Vad innebär det egentligen att "personligen ta emot Jesus Kristus som frälsare och Herre"?
Och finns inte risken att frälsningen blir en slutstation i stället för början på något helt nytt om man enbart tänker så här?
Jag tror vi behöver se det kristna livet mer som en resa. Vi är på väg, vi är frälsta men vi håller också på att bli frälsta. Det är en process innan en människa kommer till tro och processen fortsätter efter det att man funnit en tro.

Jag brukar också be en frälsningsbön för egen del, den går så här:
Herre Jesus Kristus, Guds son, förbarma dig över mig syndare.
Den behöver jag be om och om igen.
Allt Gott!

den 25 september 2007

Fastnat i bro illustrationen?Ja, vad säger ni. Kan vi ha fastnat i broillustrationen?
Vänligen, försök förbise det faktum att vilken 4åring som helst skissar bättre än jag gör ;-)

Allt Gott

den 22 september 2007

Dra inte min hjälte i smutsen!

Hundar kan man tycka si och så om, själv har jag lite svårt för våra fyrfota vänner. (lite hundrädd faktiskt).
Därför blev jag svårt chockad när jag såg följande:

”That's right -- our latest array of new, exciting merchandise includes a t-shirt for your favorite pet! Now, your dog can be the first on the block to proudly wear the first Johnny Cash garment ever made for pets! ”
Hjälp! Dom drar min hjälte i smutsen!
Om man nu måste spöka ut hunden i något så låt Johnny Cash vila i frid! Snälla!

That's it I´m leaving the Fan Club!

den 21 september 2007

Bibeln för web 2.0 generationen

Jag blev nyss inbjuden som betatestare av www.youversion.com det är bibeln på nätet men mycket mer också. Så här beskrivs det.

"Read it. Share it. A revolutionary online Bible that enables community and collaboration like never before. Now you can easily share your journey anyone you’d like!"
Det är den nytänkande församlingen Lifechurh som står bakom det hela. Läs mer på projektets blogg. Det verkar vara ett fräscht initiativ för att få fart på bibelläsande/delande och reflekterade.Jag återkommer när jag kollat in mer.

Allt Gott

Guds rike och politik del 3

I bland förstår man inte vad folk menar, vad menar Martin, Jonathan och Josef i dagens Dagen? De får det att låta som om EFK:ung och Frizon är rena vänsterrörelserna. Självklart är det inte så.

Samtidigt så finns det vissa frågor som just nu har aktualiserats och som kommer att påverka hela våra liv mer och mer, en sån sak är insikten om orättvisorna i världen. (Kolla hur rik du är på min sida nere i hörnet). En annan sak är miljön. Dessa saker kan inte kopplas från den kristna tron, det är omöjligt. Du kan inte plocka bort förvaltarskaps tanken, du kan inte plocka bort omsorgen om de fattiga, du kan inte plocka bort frågorna om rättfärdighet och rättvisa. Förklara gärna hur en sån kristen tro skulle se ut?

Jag tror verkligen inte vänstern har lösningen på dessa frågor. Kommunism i alla dess former har lett till massmord, förtryck och elände. Men och det här är viktigt, det finns problem med en ohejdad kapitalism, stora problem. Det finns problem med att vi i denna del av världen förbrukar så mycket som vi gör, i många fall på bekostnad av andra.

Därför behöver vi som kristna ha initiativet här. Jesus utmanar oss i dessa frågor. Det kristna livet kan aldrig vara ett ”andligtflumliv" i bemärkelsen frikopplat från den här världens nöd. Därför är det bra med EFK:ungs ställningstagande. Jag har inga problem med Speak (som inte heller är någon vänsterrörelse), annat än att jag utmanas på många områden av mitt liv. Jag behöver utmanas här! Att kalla dessa frågor för en "politisk syndakatalog" missar målet totalt!

Sen är jag trött på allt snack om ”ateister på Frizon”. Frizon är en av de bästa, mest utmanade festivaler/konferenser för unga i Sverige idag. Välbesökta bibelstudier, lovsång, genomtänkta seminarier. Det mesta känns väldigt relevant. Självklart måste Frizons ledningsgrupp få göra bedömningar om man vill ha Coca-Cola eller inte. (just Coca-Cola tycks ligga insändarskribenterna varmt om hjärtat) Självklart måste de kunna bedöma vilka artister som bäst passar in i helheten. Även om de fattar enskilda beslut som man kan ogilla och ha synpunkter på så är det i alla fall helheten som räknas och den har man lyckats väldigt bra med under många år.

En fråga till skribenterna: Hur tänker ni att vi ska hantera och aktualisera de här sakerna?
Har ni en bättre lösning på tex frågorna om rättvisa och förvaltarskap?
Ska vi sopa det under mattan och bara prata om "andliga" saker, eller?
Kom med ett alternativt förhållningssätt om ni ogillar Speak.

Slutligen min käpphäst: Varför måste man gilla Coca-Cola?
Hoppas på ett intressant samtal om det här!

Allt Gott!
Joachim

den 20 september 2007

De goda nyheterna för de fattiga!

I går morse när jag läste Svenska dagbladet (pappersvarianten) så fascinerades jag över en artikel om pingstväckelsen världen över, den fortsätter att växa så det knakar och den växer mest i de fattigare delarna av vår värld.
Roligt att Svd uppmärksammar en sån sak!

Pingstväckelsen karakteriseras ju bl.a av en levande karismatik. Men samtidigt är ju under och tecken inte något som vi ser så där förtvivlat myckt av här hemma i Sverige. Jag menar helanden, mirakler och sånna grejer. (även om det händer ibland)

Varför ser vi så lite av den varan? Jag tror att det är för att vi har det så bra.
Vi behöver inte Guds hjälp på det här områdena i samma utsträckning helt enkelt. Blir vi sjuka så kan vi lätt ta oss till en vårdcentral. (OK det kan vara lite krångligt här också, men jämfört med de flesta människor på jorden är det rena paradiset).

När jag besökte Malawi för ett antal år sedan så såg jag en helt enastående förväntan och förtröstan på Gud när det gällde helande och under av olika slag. Malawi har 2 läkare per 100000 invånare! (Sverige har 3.28 läkare per 1000 invånare).
"I Europa ligger antalet läkare per 1000 invånare ungefär mellan 2-4 st medan i Afrika söder om Sahara är förekomsten av läkare runt 0,1. Detta trots att det är just söder om Sahara som behovet är som störst, p.g.a. AIDS, svält, malaria och många andra sjukdomar."
(Uppgifterna från Wikipedia)

Är det då så konstigt att pingstväckelsen växer i dessa delar?
Jesus sa ju i Luk 4:18-19 "Herrens ande är över mig, ty han har smort mig till att frambära ett glädjebud till de fattiga. Han har sänt mig att förkunna befrielse för de fångna och syn för de blinda, att ge de förtryckta frihet och förkunna ett nådens år från Herren."

Med det här har jag inte sagt att vi inte behöver Gud här i Sverige och Europa.
Det gör vi, gissa om! Det finns fler sorters fattigdom!

Allt Gott!


den 19 september 2007

Alpha startar!

Hur delar man de goda nyheterna på bästa sätt? I mitt förra inlägg så dissade jag en hel del sidor jag snubblat över på jesus sajten. Men det är lätt att klaga, mycket snack lite verkstad ni vet.

Därför så gillar jag Alpha så skarpt. Jag är förvånad att det fungerar så bra som grund att samtala om kristen tro, bäst verkar det fungera med människor i 40 – 50 års åldern. (även om jag med gott resultat kört ungdoms alpha)
Det verkar som att efter de intensiva småbarnsåren så får man tid att reflektera och fundera över meningen med livet. Då kan en alpha kurs vara perfekt.
Hur man når barnfamiljer är något som jag fortfarande funderar på.
De existentiella frågorna finns naturligtvis men inte tiden att fundera på dem.

Hur som helst, ikväll drar vi i gång i Borlänge! Häng på om du läser det här och bor i Borlänge med omnejd. Alpha kl 18.30 i Jakobs kapell. Det är öppet att hänga på de närmaste veckorna.
Kursen är gemensam med tre församlingar i Borlänge. Korskyrkan (där jag jobbar), Markuskyrkan och EFS.

Nu måste jag finslipa mitt föredrag!

Allt Gott!

PS. Jag hittade den här videon på Alphas hemsida, den är bra! DS:


den 18 september 2007

Konstiga kristna?!?

Som ny bloggare så vill man ju att så många som möjligt ska hitta ens blogg, därför så har jag lagt den till diverse bloggportaler (du ser dem nere i hörnet, det är förresten det närmaste reklam du någonsin kommer att se på den här bloggen!)

Jag kollade runt lite för att hitta kristna portaler, då snubblade jag in på något som heter:
Jesus sajten top 100 kristna webbplatser & sajter. Jag har sett att en del av mina bloggande vänner länkar dit, så jag tog mig en titt för att se om det var något för min blogg.
När jag surfade runt där ett tag så hittade jag mer märkligheter än på länge. Där hittade jag ”superkristna” sidor, med tvärsäkra svar på allt. Där fanns massvis med höga anspråk på tilltal från Herren.
Jag snubblade också över några ”domssidor” (kom inte på något bättre namn på dem)
I ärlighetens namn så fanns det mycket bra där också, många sunda kristna hemsidor fanns med. (ni märker att jag är ruggigt subjektiv här, men den friheten får man ta sig ibland)

Jag vill verkligen inte sätta mig till doms över de sidor jag uppfattar som svart/vita, oreflekterade och rent av märkliga eller de personer som gjort dem. Jag vet verkligen inte allt, jag har haft min resa och de har haft sin och jag är övertygad om många av dessa sidor görs med de bästa av intentioner.
But its not my cup of tea.

Det här väckte dock några frågor hos mig. Varför ska det vara så svårt att berätta om Jesus? Inte en massa tvärsäkra åsikter om den sista tiden, inte en massa domsord över Sverige, andra kyrkor och avfall i största allmänhet, inte en massa mer eller mindre suspekta profetiska tilltal.
Utan det enkla budskapet om Jesus. (Givetvis finns andra diket där man inte alls nämner Jesus och det är precis lika illa) Men varför är det så svårt att presentera de goda nyheterna? Vad säger det om vår gudsbild? Vad är fokus? Räddas vi från något eller till något? Vad handlar Guds rike om? Är det om en vred Gud som bara väntar på att himmel och jord ska brinna eller är det en Gud som i Kristus vill upprätta allt? Jag tror det senare!

Om någon undrar vad jag står teologiskt så delar jag Lausanne deklarationen och jag tar just nu många intryck från ”Emerging church” tänket. Jag slänger med ett klipp från min favorit predikant. Rob Bell. Klippet är från Nooma videon: Bullhorn

Allt Gott!

den 17 september 2007

Att predika del 2

Nu är jag tillbaks efter ett bröllop nedåt landet.
Det är något av det roligaste man gör i det här jobbet!
Förra veckan skrev jag om en fortbildningskurs om predikan och förkunnelse som jag gått.
Det här tycker jag är riktigt intressant! Hur kommunicerar vi idag på bästa sätt vad kristen tro handlar om?

Jag tänkte i dag lista några saker som jag menar är mycket viktiga om man vill kommunicera bra. (kom gärna med mer förslag)

1. Du måste ha något att säga!
Kan tyckas självklart men är det tyvärr inte. Predika de goda nyheterna!

2. Det är viktigt att du är dig själv!
Predikanter som är en person när de predikar och en annan i fikakön är helt enkelt inte trovärdiga. Att låta som någon annan (tex Ulf Ekman, Peter Halldorf m.fl) kan med nöd och näppe accepteras om predikanten är ung, nervös och osäker. Aldrig annars! Var dig själv!

3. Skippa stolligheterna!
Predikanter som hela tiden söker gensvar från sin ”publik” i form av halleluja rop och andra tilltag verkar bara konstiga. Speciellt dryga är ”säg efter mig” predikanterna. Om någon börjar hojta om att du skall säga efter så har du i bästa fall att göra med en pedagogisk katastrof, i sämsta fall handlar det om manipulation med drag åt ren lyteskomik. Den kände predikanten som skrek ”säg kylskåp!” får bli det totala bottennappet i den här kategorin.

4. Skapa en avslappnad atmosfär.
Det betyder inte att du är allmänt utslätad, nej det handlar om att bjuda på sig själv, att inte ta sig själv på allt för stort allvar. Då kan människor ta till sig budskapet även om det är tufft och utmanade. Givetvis ska du inbjuda människor till att reflektera och fundera över det du sagt. Var öppen för frågor och samtal!

5. Undvik höga anspråk.
Självklart tror jag Gud talar till oss genom sitt ord i förkunnelsen, men predikanter som ständigt måste påminna sin publik om det är i min erfarenhet oftast ute och cyklar.

6.Be naturligt.
En del tycks tro att ju knasigare det låter, ju andligare är det.
Men min erfarenhet är tvärt om, att det andligaste är det naturligaste!

För övrigt tycker jag det här är ett spännande initiativ.
Men vad händer om predikan är efter kollekten ;-)

Bara några tankar från en måndagsledig pastor!

Allt Gott!

den 14 september 2007

Bröllop och morgonsoffor

Den här veckan har varit fruktat hektisk. Jag har precis varit på fortbildning i två dagar. I morgon har jag ytterligare ett bröllop.
(det andra av tre den här månaden)
Jag har därför inte orkat med att ha en massa åsikter om allt som bloggare med självaktning ska ha ;-). Att börja blogga är ju varje människas chans att likt Göran Greider ruffsa till håret, sätta sig i morgonsoffan och ha mer eller mindre genomtänkta åsikter om allt mellan himmel och jord.

Det kan dock vara intressant att notera att Frizons ledningsgrupp kommit med ett genmäle i Dagen. (Läs mitt tidigare inlägg om du undrar vad det hela handlar om). Stefan Swärd argumenterar som vanligt med skärpa i sin läsvärda debattartikel om sambo frågan.
Sen har jag fortfarande svårt att förstå att 85% av alla pingstvänner är med i Svenska kyrkan. Allt det här förtjänar uppmärksamhet. Men det får vänta. Nu är det bröllop som gäller för min del. Fundera på den här välsignelsen istället!
Välsignelse för Brudparet

Må Gud välsigna er med hopp,
så att ni bevarar gryningen i er kärlek –
och rädsla, så att ni aldrig släpper varandras
händer i mörkret.
*
Må Gud välsigna er med samklang,
så att ni får ha kvar romantiken i er sång –
och disharmoni, så att ni aldrig slutar stämma
era instrument: er kärlek till varandra.
*
Må Gud välsigna er med enhet,
så att era rötter slingrar sig tätt samman –
och avstånd, så att ni aldrig slutar sträcka er
mot varandra.
Från den lilla boken Legender och välsignelser
Allt gott


den 12 september 2007

Att predika

I dag ska jag åka iväg till den sista delen av en fortbildning jag gått.
Den är Evangeliska Frikyrkan som står för kursen och temat är:
Förkunnelsen och förkunnaren. Jag citerar ifrån kursbeskrivningen:

"Kan predikan fortfarande vara på liv och död i en värld där inget längre förmår att förundra?
Finns det en plats för det talade ordet i vårt multimediala samhälle?
Kan predikan än i dag vara ett Guds redskap för att forma en församlings tro, värderingar och livsmönster?"
Visst låter det spännande! Det har varit en jättebra kurs och jag ser fram emot denna sista gång. Jag återkommer med mer funderingar kring förkunnelsens roll i vårt postmoderna samhälle.

Men till dess så får ni hålla till godo med ett citat av Moder Teresa:
"Var vänlig och barmhärtig. Låt ingen någonsin komma till dig utan att kunna lämna dig något bättre och lyckligare. Var ett levande uttryck för Guds godhet, godhet i ditt ansikte, i dina ögon, i ditt leende, i din varma hälsning."
Från boken: En gåva för Gud. Gummessons, 1976

Allt Gott!

den 11 september 2007

Den 11 september och myten om det försonande våldet

Jag minns exakt vad jag gjorde idag för sex år sedan, jag satt i bilen på väg hem från kyrkan. Min fru ringde och berättade att ett flygplan flugit in i ett av World Trade Center tornen i New York. Resten av dagen satt vi bänkade framför TV:n och såg dramat utveckla sig, hur även det andra tornet träffades av ett flygplan, hur tornen störtar samman.
Tre år tidigare hade vi och två goda vänner besökt tornen. Jag mins att jag funderade över om den trevlige killen vi köpt pizza av på ”the top of the world” hunnit till jobbet den dagen.
Vi vet alla vad som följde, men vi vet inte hur det ska sluta.

Teologen Walter Wink skriver om det han kallar ”The Myth of redemptive violence”, alltså myten att man genom våld kan bringa försoning och förbättring i världen. Han menar att det här är en lögn som präglar allt från underhållning till väldspolitik.
Här finns stoff till en massa blogginlägg. Men nu finns inte tiden...
Ett boktips dock: Jesus and Nonviolence: A Third Way av Walter Wink.

Vi hörs!

den 10 september 2007

Svenska kyrkan och...

Jag håller med Sten-Gunnar Hedin, och Kjell Zingmark
För mig var det självklart att gå ur Svenska kyrkan när jag började jobba som pastor i en frikyrkoförsamling för så där 8år sedan (kan man förresten gå ur något man aldrig gått med i?). Det krävdes inga minst sagt märkliga publikationer för det. Jag gick ur Svenska kyrkan därför att jag tror man ska vara helhjärtad i den gemenskap där man engagerar sig helt enkelt.

Dessutom vill jag som pastor möta mina vänner i Svenska kyrkan som jämlikar. För mig är det lika märkligt att vara med i låt säga, en EFK församling och en Missionsförsamling samtidigt, som det är att vara med i Svenska kyrkan och en annan församling på en och samma gång.
Jag har hört många besynnerliga argument för detta dubbla medlemskap. Bakom mångas resonemang anar jag en märklig föreställning att Svenska kyrkan ändå på något sätt är mer ”på riktigt”. (vilket jag finner mist sagt mycket märkligt)

Andra ser Svenska kyrkan inte som en kyrka utan som en kulturskatt man vill bevara, med vackra byggnader m.m. För mig är det en respektlös syn, för mig är det självklart att se dem som en kyrka om än med problem och en märklig syn en hel del saker.
Det kommer jag att återkomma till i framtida bloggar.

Mitt ställningstagande beror på att jag tror på den lokala församlingen, den lokala gemenskapen som jag är övertygad kan ta sig en mängd olika uttryck. Är det så konstigt egentligen?
Den gemenskap man finns med i är det väl också naturligt att ge sitt engagemang, sin tid och sina gåvor till. Vi orkar helt enkelt inte med att vara engagerade överallt!
Är det en frikyrkoförsamling, va bra! Är det i någon av Svenska kyrkans församlingar. Toppen! Men en åt gången låter vettigast i mina öron.

Visst ska vi ha omsorg om varandra men jag blev aningen trött på alla protestlistor mot företeelser i Svenska Kyrkan som florerade för ett tag sedan. Låt dem göra som de vill!
Utmaning till oss själva att visa hur en kristen kyrka kan se ut är stora nog!
Sen inte sagt att vi inte behöver hjälpa varandra ibland.
Några funderingar från mig bara.

Allt Gott!


den 9 september 2007

Att hålla ordning på bloggarna!

I kväll blir det inget fromt, bara några tips.
OBS! Följande fungerar bara för Firefox! (byt om du inte redan gjort det!)
Det här med bloggar är ju som bekant riktigt kul, ibland kan det dock vara besvärligt att hålla koll på alla man följer (jag hittar nya hela tiden).
Jag vill därför rekommendera följande tillägg till Firefox: Brief
Med det kan du följa alla bloggar du är intresserad av i ett fönster som uppdateras i realtid!

Ett annat tillägg är BlogRovr som verkar i bakgrunden och visar direkt om någon av dina favorit bloggare kommenterat de sidor du besöker.

Annars vill jag bara uppmuntra till ett fortsatt samtal om Guds rike här på bloggen.
(ok då, jag fick lov att vara lite from idag med!)

Allt Gott!

den 6 september 2007

Guds rike och "den sista tiden"

En liten respons på Holger Nilssons debattartikel i Dagen för några dagar sedan. Holger, som också ger ut tidningen Flammor, återkommer gång på gång till att det är så tyst om den yttersta tiden och tidens tecken. Han tar i sin insändare upp klimatförändringarna som ett säkert tids tecken.
Holger företräder en dispensionalistisk kristendomstokning som lägger stor vikt vi olika tider, ”årsveckor” och dyl. Frågor rörande Israel och tidens tecken är centrala. Inom det här spannet finns en mängd olika varianter och tolkningsmöjligheter.

Frågor som: ”Kommer Jesus före eller efter vedermödan?” är viktiga. Många med den här tolkningen tror på ett ”uppryckande” innan ”vedermödan”. Vedermödan är i denna tolkning inte i första hand de kristnas lidande genom historien utan ett extra stort lidande som kommer i den yttersta tiden när antikrist fått makten. Synden och förfallet vi ser omkring oss är säkra tecken på att dom och elände är nära förestående.
Tanken på ett upprykande bygger ungefär på idén att när kristna i det moderna USA och Europa drabbas av lidande. (som kristna i andra delar av jorden drabbats av genom historien) då bestämmer sig Gud för att ta hem sitt folk genom ett uppryckande. (plocka upp dem helt enkelt). Jag finner detta synsätt märkligt av flera anledningar. Skulle Gud bli mer illa berörd om vi i väst lider än om, låt säga araber eller asiater lider? Självklart inte!

Den här tron har alltså naturligt varit stark speciellt i USA men även i Sverige.
Här frodades den för så där 40-50 år sedan då sk ”lakansprofeter” åkte land och rike runt, alla med sin variant av den ”rätta” tolkningen av den sista tiden. Som en gemensam nämnare finns en enorm fascination för siffran 666 (Upp 13:18) och modern teknik gör att spekulationerna på det här området frodas. I modern tid fick detta tänk en knuff framåt med ”Left Behind” böckerna och filmerna. (Kristen fantasy/science fiction litteratur som spekulerar i de här frågorna)
Göran Sahlbergs bok När tiden tog slut utspelar sig mitt i det här tänket. (Den finns på min önskelista) Lyckligtvis börjar andra (och sundare) perspektiv göra sig mer gällande.

Men är inte allt det här viktigt då? Mitt svar skulle vara att det som är viktigt är vad Jesus uttryckligen sagt till oss. Han har sagt till oss att gå ut i världen och göra lärjungar, han har sagt till oss att utbreda sitt rike. Han kallar oss att predika och gestalta det evangelium som är de goda nyheterna. Det är det här som Paulus, Petrus och de andra i den första församlingen sysslar med i första hand och det är det vi ska syssla med.
Här behöver vi bli bättre och tydligare. Här står vi inför enorma utmaningar!

Risken med ”undergångs profeter” är att deras förkunnelse leder till att vi struntar i förvaltarskap, vi struntar i skapelsen, den ska ju ändå gå under. Vi struntar i frågor som rör fred, det är väl lika bra att de har ihjäl varandra så fort som möjligt så Jesus kan komma. (Det finns till och med kristna som verkat mot fred i mellanöstern med den argumentationen!) Detta blir naturligtvis oerhört kontraproduktivt för en sund Guds rikes förkunnelse!

Vad vår värld behöver är evangelium! De goda nyheterna om Jesus och hans rike. Sen är det klart att vi är närmare Jesu återkomst nu än någonsin tidigare. När vi ber: ”låt dit rike komma” menar vi här och nu. Men vi ber också tillsammans med den kristna församlingen världen över att Jesus ska komma tillbaka och upprätta allt. Det är vårt hopp, det är det själva skapelsen längtar efter (Rom 8:22.)
Jag vill dock inte helt förkasta den här undervisningen även om jag har problem med stora delar av den. Det är möjligt att jag underskattar vikten av ”tidstecknen” som Jesus faktiskt nämner om, det är också möjligt att vissa av spekulationerna och antagandena stämmer.

Men ärligt talat spelar det ingen roll om vi gör det vi i första hand är kallade till, att utbreda och gestalta Guds rike där vi finns! Jesus sa ju att budskapet om riket måste nå alla folk innan slutet kommer. (Matt 24:14.) Förkunnelsen om Guds rike är viktigare än någonsin, här har vi som kristenhet mycket att ta igen! Det här behöver vi mer än olika mer eller mindre märkliga gissningar, antaganden och spekulationer!

Men jag håller med Holger om att vi behöver vi ta upp tex klimatpåverkan, men då ur ett förvaltarskaps perspektiv. När det gäller miljön och klimatpåverkan så vill jag rekommendera en predikoserie från Mars Hills i Grand rapids. Predikoserien heter ”God is green”.
Kolla också in följande klipp med Rob Bell, det sammanfattar ganska bra vad allt handlar om! Allt Gott!

den 5 september 2007

Guds rike och politik del 2

Min förra inlägg skapade en liten debatt här på bloggen. Jag tycker det är kul när folk reagerar på det man skriver, jag vill därför rekommendera Magnus Malms intressanta artikel på samma tema i dagens Dagen. De här frågorna tål att tänkas på även här i Sverige.

Allt Gott! och fortsätt diskussionen!

den 4 september 2007

Guds rike och politik

Jag läser med förvåning en insändare i dagens Dagen. Rubriken är: EFK-Ung har blivit en politisk lekstuga. Skribenternas huvudkritik är att EFK:ung blivit för politiskt. För det första vill jag instämma i att politik och religion inte ska blandas ihop när det gäller hela kyrka/stat problematiken.
Jag tror inte heller att man vare sig kan eller ska ”tvinga” på ett land kristna värderingar ovanifrån. Men handlar det om det i EFK:ungs fall? Knappast!

Men är då Guds rike inte alls politiskt? Självklart är det politiskt! Här handlar det inte om en vänster höger skala, Guds rikes agenda är långt större än så.
En sak är kristall klar: Guds rike handlar definitivt om rättvisa, det handlar om fred, det handlar om att hjälpa den svage och det utmanar hela våra liv. Speciellt oss i den rika delen av världen. Det här behöver vi se och förstå!
Utmaningen till oss är att detta rike ska gestaltas i våra liv här och nu. Vad händer då? Jo vi hamnar i konflikt med den här världens värderingar. Så är det bara. Det är min övertygelse att det här livet ska levas ut i den gemenskap som kallas den kristna församlingen.

Personligen tycker jag EFK:ung är helt rätt ute. Tyvärr hade jag inte chansen att vara med på årets Frizon men jag vet att ungdomarna från församlingen som åkte dit utmanades av Shane Claiborne m.fl. Jag kan inte låta bli att undra över varför man vill misstänkliggöra en festival som verkligen utmanar ungdomar på djupet? Att sen ställa det hela mot karismatiken som skribenterna antyder vill jag mena är vansinne! Läs min tidigar blogg om min egen resa i dessa frågor.

Häpnadsväckande nog ägnas en del av insändaren åt att försvara Coca-Cola. ( kritik i insändaren handlade om varifrån Frizon köpte sitt dricka) Ursäkta! Hallå! Ska vi verkligen försvara ett multinationellt företag som tjänat grova pengar på att sälja sötat vatten till världen? Jag bara frågar, vem behöver egentligen sötat vatten? ;-)
Däremot behöver vi överlag bli mer uppmärksamma på varifrån vi köper vår mat/dryck och våra kläder/prylar. Därför att allt det här också handlar om Guds rike, det handlar om "gudsrikesfrågor" som rör förvaltarskap och rättvisa. Sen angriper de Speak på ett klart osakligt sätt. Speak är ju en rörelse som just lyfter upp de här viktiga perspektiven på bra sätt.

Hela artikeln avslutas med meningen: "Frälsning genom Jesus bör inte beläggas med politiska tillägg". Javisst! Men vad menar man? Vänd på det hela. Kan man leva ett kristet liv idag men plocka bort frågor om rättvisa? Plocka bort frågorna om fred och förvaltarskap? Kan man det? Skulle det i så fall ens handla om ett kristet liv?

Jag hoppas på en spännande, klargörande och intressant debatt. Därför vill jag tacka skribenterna som aktualiserat den här frågan även om jag inte håller med dem.

Allt Gott!

den 2 september 2007

Vådan av Google

Jag säger det rakt ut, jag gillar Google! Google har ju som bekant en förträfflig sökmotor. Jag använder personligen Gmail för min mail. Google Kalender håller koll på min almanacka. Dessutom så har jag provat att snickra ihop en enkel hemsida med Google page creator.
Sist men inte minst så bloggar jag ju på Blogger!
Men är jag då helt okritiskt till jätten Google? Visserligen har de Don't Be Evil i sin policybeskrivning men hur är det egentligen?
Dagen hade förresten några insändare om Google för drygt en månad sen. Se här och här.

Det hela aktualiserades i kväll, kunde inte låta bli att skratta högt när jag läste en pastorskolegas blogg. Krister Hultberg på västkusten råkade ut för något ganska dråpligt. Han tänkte tjäna en slant med Google's ADsense, ett reklamverktyg som bygger på att reklamen som visas ska ligga i linje med innehållet i bloggen/sajten Men aj, aj. Plötsligt så fanns det reklam för Åsa Waldaus senaste skiva (Ni minns hela Knutby grejen) mitt i Kristers blogg! Inte bra! Sensmoralen blir: Publicera aldrig något som du inte råder över själv. (men lite kul var det)

En annan historia. För inte så länge sedan så fick jag ett mejl från en pastorskollega som använder en annan känd gratistjänst: Hotmail. I det mycket seriösa mejlet fanns det en länk längst ner som gjorde att man hamnade mitt i en trailer för Bruce Wills senaste "Die hard" film. Våldsamt värre och inte alls vad denne fridsamme broder tänkt sig förmedla! (Här är Gmail bättre, ingen reklam i mejlen)

Summan av kardemumman blir att visst kan man använda gratistjänster, men var vaksam och se upp! Kom ihåg att allt för ofta gäller den gamla devisen: There Is No Such Thing As A Free Lunch! (Alltså, se upp med allt som är "gratis", oftast finns det en hake)

Förresten är min enkät färdig. Enligt den så handlar 54% sina böcker på nätet mot 45% i vanliga bokhandlar. Resultatet är statistiskt säkerställt ;-) (tack ni 11 som röstade!)

Allt Gott!