den 31 augusti 2007

You must not go alone!

Nu tar jag ledigt från bloggen några dagar. Den här helgen så åker vi nämligen bort på gemenskapshelg med kyrkan jag jobbar i.
(en form av kickoff inför hösten alla utmaningar kan man säga) Temat är gemenskap!

Det här är viktigt, för faktum är att vi klarar oss inte ensamma.
I de berättelser som jag gillar så behöver man varandra. Det finns alltid ett sammansvetsat gäng som tillsammans kämpar och uträttar något. Visst, det finns också berättelser om den ensamme hjälten som inte behöver någon men de berättelserna har aldrig tilltalat mig.
Därför att de i grunden inte är sanna.
Frodo tex behövde de andra i ringens brödraskap för att klara sitt uppdrag i Sagan om ringen. Han behövde dem därför att verkligheten är sån att vi behöver varandra.

Det här ser vi gång på gång i bibeln. Mose behövde sin bror Aron. David hade sina hjältar. Daniel hade sina vänner osv. Det här fortsätter in i Nya testamentet. Jesus kallar tolv lärjungar till att följa honom i det största äventyret. Han skickar inte ut dem ensamma, utan två och två, därför att han vet att de inte klarar sig själva. Det här fortsätter i den första församlingen. Vi ser tidigt att man samlades inte bara i templet utan också i hemmen till bön och gemenskap.

För mig är det oerhört tragiskt när församlingen inte är den här gemenskapen. Då har vi missat vårt syfte. Det här behöver sägas gång på gång: Församlingsgemenskapen består inte av namn i en medlemsförteckning utan av människor av kött och blod som vi har lärt oss att älska och respektera i en gemenskap!
Det är därför jag tror så mycket på smågrupper, små förtroliga gemenskaper där man kan dela sitt liv. Utvecklings möjligheterna är enorma och vi har bara börjat skrapat
ytan!

You must not go alone!

Allt Gott!

den 29 augusti 2007

Vad är moroten?

Etikkollegiet skriver idag på SVD:s Brännpunkt om girigheten inom näringslivet.

Jag har funderat mycket på vad det är som driver oss människor, vare sig vi är direktörer eller pastorer, vaktmästare eller undersköterskor är det verkligen bara pengarna? Eller är det att få syssla med det man tycker om, det man brinner för, det man har gåvor och talang för.

Hur mycket pengar behöver man förresten? Ser man globalt på det hela så är de flesta i Sverige snuskigt rika. Den som tjänar 16 000 kronor i månaden tillhör de rikaste tio procenten i världen. Kolla själv här. Det är alltså bara 10 personer mellan dig och Bill Gates, (eller vem det nu är som för tillfället är rikast) men 90 personer mellan dig och den allra fattigaste!

För mig är frågan om vad som är drivkraften viktig. Skulle man inte som direktör, styrelseproffs m.m. kunna se själva utmaningen att leda som moroten? Utmaningen att använda sin erfarenhet och kunskap för att få företaget att utvecklas och gå så bra som möjligt.
Sen är det klart att en hyfsad lön hör till, men är det bara därför man gör det man gör? Så kan det väl ändå inte vara. Eller...

Bibeln talar om något som är väldigt underskattat i vår tid och det är sund förnöjsamhet.
Paulus skriver i 1 Tim 6:6: "Ja, gudsfruktan i förening med förnöjsamhet är verkligen en stor vinning." (1917års översättning)
För mig innebär gudsfruktan i det här sammanhanget att man förvaltar de gåvor man fått av Gud. För mig som kristen ser jag Gud som givaren av alla goda gåvor, vare sig det handlar om visheten att leda ett stort företag eller förmågan att visa kärlek och omtanke inom sjukvården. Förnöjsamhet innebär helt enkelt att jag är nöjd med den jag faktiskt är och med det jag faktiskt har. Inte på ett liknöjt och resignerat sätt, inte på ett sätt som släcker nyfikenheten och kreativiteten, men på ett sätt som gör att jag har en trygg och sund självbild.
Det är verkligen en stor vinning!

Allt Gott!

den 28 augusti 2007

Budskapet om Guds rike handlar om upprättelse!

Jag blir mer och mer fascinerad av Jesus och det rike som han representerar. Jesus har ju lärt oss att be: ”Låt ditt rike komma, låt din vilja ske”. Budskapet om riket är något oerhört centralt i Jesu undervisning och följaktligen för hur den den kristna tron ska gestaltas. För så där tio år sedan så betydde det två saker för mig och det var frälsning och under och tecken. Det var det som Guds rike handlade om, punkt slut.

Det tror jag fortfarande, men nu har mina perspektiv vidgats. Jag går så långt att jag säger att budskapet om Guds rike handlar om alltings upprättelse. Smaka på det! Du, jag, skapelsen, rubbet. Gud vill upprätta allt i Kristus!
Det här får en mängd konsekvenser för oss. Guds rike handlar om fred, Guds rike handlar om miljön, den skapelse som Gud en gång sa var god ska upprättas. Guds rike handlar om rättvisa och fattigdomsbekämpning.
Gud vill upprättelse oss på alla områden! Det här är större än du och jag, det här är större än våra erfarenheter och upplevelser. Kallelsen att vara en del av detta rike utmanar oss så totalt!
Det här kommer jag att återkomma till i många bloggar framöver, var så säker!

Allt Gott!

den 27 augusti 2007

Commodore 64 nostalgi!


I helgen plockade jag fram min och brorsans gamla C64:a. Den är över 20år gammal så när jag kopplade ihop den hade jag inte mycket hopp om att den skulle fungera, men tro det eller ej, den funkade!
Det gjorde också diskettstationen (som gjorde kompisarna avundsjuka på 80-talet). De gamla floppy diskarna fungerade också! Läste någonstans att en CD-skivas livslängd inte är så mycket mer än 10 år men de här gamla disketterna gick då fin fint.
Grabben min är lika imponerad som över vilken Nintendo Wii, PlayStation eller X-box som helst!

Att spela de gamla spelen (som funkade!) och höra 64:ans särägna ljud gjorde mig inte så lite nostalgisk.
Det är vid sånna tillfällen man känner sig gammal! På sin tid var den ett under av häftig grafik, men det var innan e-posten, innan Internet. Det var innan Windows fanns i varje hem, innan alla gick omkring med små mobiltelefoner, innan MP3-spelar, bloggar osv. Ja, ni fattar!

En annan sak som förvånade mig var att jag kom i håg alla gamla Basic kommandon. LOAD”$”,8 för att få se innehållet på disken osv. Att jag inte lärde mig mer på den tiden!

Om det är någon mer som minns sin Commodore 64 men inte har den kvar, så kolla in den här emulatoren, en on-line C64-emulator helt i Java!


den 26 augusti 2007

Oljade verandor och fejkande pastorer.

Äntligen blev det gjort! Verandan är oljad! Förra året hanns det inte med och i år såg det dystert ut om det inte varit för en solig, blåsig lördag och ett infall av inspiration.
När jag oljade in staketet så provade jag en ny teknik, jag sprutade på oljan med en vanlig sprayflaska. Det fungerade utmärkt, oljan trängde in överallt. Problemet var bara att hela jag också smordes in i klibbig linolja, vilket föranledde några skämt om smorda pastorer. (jodå, jag luktar fortfarande veranda)

Jag läser just nu en bok av Craig Groeschel. Den heter Confessions of a Pastor. Hela boken handlar om att våga släppa masken och vara sig själv. Att se sig själv i vitögat utan att förställa sig. Craig är pastor i den fascinerande församlingen LifeChurch. Jag återkommer med en utförligare recension när jag läst färdigt boken.
Jag läste någonstans att de två lättaste jobben att fejka var läkare och pastor. Jag vet inte hur lätt det är att fejka en läkare, men när det gäller pastor så stämmer det nog dessvärre.

Har du lite social kompetens, fingertoppskänsla, förstånd att vara trevlig och har du dessutom idéer och hyfsat med ledarskapsgåvor så är det bara att tuta och köra. Eller..? Nja, det krävs nog nått mer, och inte är det linolja!
Allt Gott!

den 25 augusti 2007

Ur vägen! Här ska handlas!

Jag läste idag både i SVD och DN om tumultet som uppstod när över 2000 pers ville fynda i en nyöppnad affär på Mäster Samuelsgatan i Stockholm.
Jag är inte rätt person att moralisera över det, jag sitter allt för ofta fast i prylträsket. Samtidigt undrar jag vad som är verkligt viktigt.

För ärligt talat, har prylarna någonsin gjort oss till lyckligare människor?
Borde vi inte ta ett kliv tillbaka och ifrågasätta hela grejen? Kan konsumtion göra oss till bättre människor? Allt pekar på att det inte är så, i stället verkar det sämsta lockas fram.
Jesus sa så här: "Vad gagnar det en människa att vinna hela världen men ta skada till sin själ?" (Mark 8:36. Bo Giertz översättning) Vad behöver vår själ? Inte är det mer prylar! Däremot nära relationer, goda vänner och djup gemenskap.
Bara några tankar från mig...

Allt gott!

den 24 augusti 2007

Marcus förlag!

Jag vill idag lyfta fram Marcus förlag. Förr i tiden så hette det Evangeliepress. Som uppvuxen i frikyrkan har jag en speciell relation till Evangeliepress, det var dom som gav ut klassiker som Korset och Stileten. Förlaget har också en historia av ”sista-tiden-spekulationer-litteratur” vilket kulminerade med Left Behind serien. (Som inte är mycket bättre än Da Vinci koden rent teologiskt om du frågar mig...)
De glädjande nyheterna är att numera tillhör Marcus förlag mina absoluta favoriter. Förlaget ligger verkligen i framkant med bra, fräsch kristen litteratur. Det är dom som ger ut Rob Bells utmärkta bok. Velvet Elvis, även om den svenska titeln Elvis som hötorgskonst först fick mig att tro att det handlade om någon halvlyckad poets alster. Men icke! Den är toppen!
Rob Bell är en av de mest relevanta och intressanta förkunnarna idag.
(Jag kommer att återkomma till den gode Bell var så säkra, jag har redan publicerat ett videoklipp här).
Nu har Marcus förlag dessutom gett ut Robs andra bok Sexgud - på upptäcktsfärd i gränslandet mellan andlighet och sexualitet, även den mycket bra.
Marcus förlag ger även ut böcker av Erwin Mcmanus, Andy Stanley, Brian Mclaren och Donald Miller mfl. Dessa författare står för något mycket välbehövligt. De utmanar, de ställer de rätta frågorna och är så långt man kan komma från unkenhet och instängdhet. De utmanar oss att bli kristna på ett nytt sätt! Att gestalta den kristna tron här och nu i vårt samhälle.


Allt Gott!

den 23 augusti 2007

Var köper du dina böcker?

Hoppas du har upptäckt min lilla undersökning i spalten till höger.
Svara gärna på frågan var du köper dina böcker.

Allt Gott!

Böcker

Jag läste i Dagen idag att Libris säljer sin sista bokhandel. Det måste vara tufft att driva en traditionell bokhandel i dag. Personligen köper jag nästan uteslutande mina böcker över nätet. Skulle man någon gång köpa en bok i bokhandel så känns det nästan som man gjort en god gärning.

På nätet finns utmärkta redskap för att hitta den billigaste boken, Bokfynd, Prisjakt, Pricerunner för att nämna några. På nätets bokhandlar finns all litteratur du kan tänka dig.
Du hittar böcker från alla kristna förlag, både svenska och utländska. Du kan utan svårighet hitta olika teologiska böcker. (+deckare + fantasy + vad du vill) Amazon är en annan favorit. Jag brukar köpa från Amazon i Storbritannien. Annars är svenska Bokus och Adlibris toppen, men fler finns. Böckerna är uteslutande billigare än i "vanliga" bokhandlar. Även Libris satsar på försäljning över nätet, men även deras egna böcker är påfallande ofta billigare hos andra näthandlare. (men glöm inte att kolla Libris, ibland överraskar de med riktigt bra priser)

Ett argument mot att köpa på nätet brukar vara att inget går upp mot att "känna på boken och bläddra i den”. Men hallå! Vi vet väl alla hur en bok känns!

På nätet däremot så kan man läsa recensioner om boken, man kan se vad andra tyckt om den osv. Man kan i många fall ladda hem hela boken, en massa litteratur ligger gratis och tillgänglig. Läs den kristna klassikern ”The imitation of Christ” här tex. Google håller också på att lägga upp en massa böcker.

Men är det då kört för kristna bokhandlar? Trots mina invändningar tror jag tror inte det.
Här är mitt förslag: Satsa på Bokcafér! Det finns en sak du inte kan göra i en nätbokhandel, du kan inte sätta dig skönt tillrätta med en god kopp kaffe och det mina vänner, det slår det mesta!

Allt Gott!den 22 augusti 2007

Johnny Cash!

Lyssna på det här! Jag är ingen stor älskare av country musik, men det finns några undantag och Johnny Cash är definitivt ett av dem. Här hör ni hans trötta åldrande, men likväl fantastiska röst från en av hans sista inspelningar. American V: A Hundred Highways. Låten heter: Help me.

free music

den 21 augusti 2007

Jag är tydligen en postmodern evangelikal metodist...!

Jag hittade det här testet på David Nyströms blogg och provade i kväll. Jag som alltid tänkt mig själv som en karismatisk baptist får tydligen tänka om! ;-) Ledsen att inte hela mitt resultat får plats i bloggen, men jag ser det som ett tecken på att det inte går att placera mig i något fack! Självklart måste man ta sånna här test med en nypa salt, kom ihåg att sammanhanget är USA så att vara Luteran är tex inget alternativ. Men testa själv så får du se!

You scored as Evangelical Holiness/Wesleyan, You are an evangelical in the Wesleyan tradition. You believe that God's grace enables you to choose to believe in him, even though you yourself are totally depraved. The gift of the Holy Spirit gives you assurance of your salvation, and he also enables you to live the life of obedience to which God has called us. You are influenced heavly by John Wesley and the Methodists.

Emergent/Postmodern


86%

Evangelical Holiness/Wesleyan


86%

Neo orthodox


68%

Reformed Evangelical


57%

Charismatic/Pentecostal


50%

Classical Liberal


46%

Roman Catholic


36%

Modern Liberal


32%

Fundamentalist


29%

What's your theological worldview?
created with QuizFarm.com

Stabila statyer, sköra människor

Kan inte låta bli att reagera på en artikel i Dagen. Det står om den förödande jordbävningen i Peru. Atikeln handlar om en kyrka i staden Pisco som rasade samman och 150 människor som befann sig därinne på en begravning dödades. I kyrkan fanns också några statyer som klarade sig bättre än människorna. Nu kallar man det hela ”ett mirakel”.

Jag vet inte hur du reagerar, men jag har svårt att använda ordet mirakel i det här sammanhanget. Att några gamla statyer klarar sig bättre än människor är kanske inte helt förvånande då statyer inte är av kött och blod!
Artikeln nämner dock om ett verkligt mirakel, ett spädbarn som klarade sig oskadat mitt i katastrofen.

Vilken Gudsbild förmedlar det här synsättet? En Gud som bryr sig om statyer men inte människor. Hur låter det? Någon sån Gud vill i alla fall inte jag ha!

Är inte det här, tillsammans med översvämningarna i Asien och andra katastrofer bara ett symptom på att den här världen inte är vad den var tänkt att vara. Människor är sköra, hela skapelsen är stukad och skadad. Katastrofer som denna påminner oss om vår utsatthet, påminner oss om att det inte finns några garantier. Vi lever i en värld där statyer många gånger klarar sig, men där människor krossas.
Men det finns också hopp mitt i allt elände. Barnet överlever!

Vi i Sverige lever dessutom i en förskonad och skydda del av världen, även om tragedier sker också här så är det inte att jämföra med hur de fattiga och utsatta har det på andra ställen utöver vår värld.

Hela den här problematiken tål att återvända till i framtida bloggar.

den 20 augusti 2007

Computers and prayers

I dag blir det en bön skriven av Esther de Waal:

"I programme my computer
with the love of God.
God be with me now
as I call words into being.
May they make real my work of love.
May they join the work of creation.
Called from nothing, uttered over chaos
bringing order."

Esther de Waal

Från boken: Celtic Blessings For Everyday Life av Ray Simpson

den 19 augusti 2007

En from webläsare!

Någon gång ibland så kommer jag att kasta in tips om program som jag tycker är bra. Jag har sen flera år kört Firefox på min dator. Det är mitt tycke den bästa webbläsaren så om du inte provat något annat än Microsofts Internet Explorer så rekommenderar jag verkligen att ladda hem Firefox.
Det är ett gratis program,byggd på så kallad öppen källkod, vilket innebär att den ständigt uppdateras och förbättras av entusiastiska programmerare världen över.
(Några övriga webbläsare som man kan ladda hem om man tröttnat på IE är Opera och Safari).

Till Firefox hittade jag ett tema som heter "Bible Fox"! Du kan ladda ner det här. Lite Ned Flanders varning kanske ;-) men visst ser det fromt ut?

Dagens predikan

I dag har jag predikat från Matt 21:28-32. Jag predikade om risken att vi säger ja med våra läppar. Att vi har alla "rätta" åsikter, en "sund" teologi osv, men ändå i praktiken säger nej med våra liv.

Slutsatsen måste bli den att handlingar är viktigare än ord. Det här till synes så självklara, men ändå så svåra, utmanar mig mer och mer som uppvuxen i en kyrkotradition där man lagt en enorm vikt vid munnens bekännelse.
Ett av de första bibelord jag lärde mig var från Rom 10:9. "Om du med din mun bekänner...". Det var det enda ord du behövde känna till om frälsningen. Men Jesu undervisning visar tveklöst på att våra handlingar också spelar roll. Nu inser jag att nåden vill förvandla oss.

Jesus älskar oss precis som vi är, men alldeles för mycket för att lämna oss där!

den 17 augusti 2007

Potter igen!

Jag har tidigare kommenterat insändarreaktioner på vad Joel Halldorfs skrev förra veckan om Harry Potter. Nu är det dags igen. Marcus Jonsson & Lukas Berggren varnar i dagen Dagen för att kristna är naiva och ser Gud i för mycket.
Dom syftar då på Halldorfs recension av den sista Harry Potter boken. Jag tycker att dom sparkar in öppna dörrar då de drar både rätta och felaktiga slutsatser. Dom skriver så här:
"Och även om det inte är svårt att förstå varför många författare har funnit inspiration från den största och bästa historien, hjälper det inte sökande människor så länge det saknas direkta källhänvisningar, eller tydliga vägvisare till Kristus." Jag håller med. Absolut!

Men min poäng är att vi, precis som Paulus på
areopagen (apg 17:22-31) bör känna till och använda vår tids "skalder" som kommunikations hjälpmedel när vi presenterar den största berättelsen!
De skriver helt riktigt: "För alla läsare av Harry Potter som inte kan de bibliska berättelserna framträder inte Jesus." Sant! Men just därför bör vi känna till Harry Potter och liknande berättelser då dessa berättelser kan bli perfekta avstamp för att sen presentera Jesus och den största berättelsen av alla. Därför delar jag inte deras oro över att det här perspektivet gör budskapet suddigt. Tvärt om! Återigen, vi behöver inte räddas berättelser!

Även idag kommer ett boktips, det är
Frederick Buechner bok: Telling the Truth: The Gospel as Tragedy, Comedy, and Fairy Tale. Jag rekommenderar även ett besök på Ransomed Hearts hemsida.

Allt Gott!

den 16 augusti 2007

Böcker och andra tips!

Jag kommer regelbundet att komma med boktips i min blogg jag kommer också att tipsa om bra webbplatser. Jag har nyligen upptäckt amerikanen Greg Boyd. Jag rekommenderar varmt hans blogg. Han är kontroversiell i Amerika efter att han skrivit boken ”The myth of a Christian Nation” Där han gör upp med tanken på att nationer kan vara ”kristna”. Greg tar upp det vanliga uttrycket: ”We must take America back for God!” och så frågar han: När tillhörde Amerika Gud? Var det före eller efter vi jagade bort indianerna? Var det före eller efter vi tog hit tusentals människor från Afrika som slavar?

Det här är givetvis väldigt provocerande. Speciellt med tanke på att Amerikas tidiga historia ofta framhävs som en helt klanderfri tid. När "The founding fathers" höll Amerika i Guds vilja.
Greg gör upp med det synsättet, han menar väldigt kortfattat att nationer inte kan vara kristna, tvärt om blir det fel om de försöker bli det. (ta hela kyrka-stat tanken och alla problem i historien när detta blandats samman).
Däremot lyfter han fram församlingens livsviktiga uppgift i den här världen, var den än befinner sig, i vilket land den än råkar finnas.

Han slår fast att vi måste vara noga med att först och främst ha vår identitet i Kristus inte i länder här nere. Vi är gäster och främlingar satta att breda ut Guds rike där vi går fram med allt vad det innebär av fred, upprättelse, rättvisa och helande.

Det här är problematiken kanske inte är lika aktuellt i Sverige men visst förekommer det ibland lite väl nationalromantiska tendenser inom delar av kristenheten? Det tål att funderas på.

Greg Boyd har också en i mitt tycke väldigt sund undervisning om Guds allvetande.
Mer om det senare...

Lyssna på Gregs predikningar här. Jag rekommenderar alla hans böcker.
Till min stora glädje upptäckte jag att Libris gett ut en bok av Greg. Köp den här. Den är perfekt att ge bort till den som har frågor om kristen tro. Fler tips kommer!

Allt Gott!

den 15 augusti 2007

Tunga grejer!

Ibland känner man igen sig i saker som inte är så där väldigt smickrande. Dagen har i dag en artikel om stress bland kristna.
Värst stressade av alla var skrämmande nog men kanske inte helt förvånande pastorerna. Visst vet vi hur det ska vara i teorin, vi kan vår bibel vi känner till berättelsen om Marta och Maria. (Luk 10:38) Ändå stressar vi. Trots att Jesus säger att hans ok är milt och hans börda är lätt. (Matt 11:30) Vi har uppenbarligen förutsättningarna för att slippa stressens gissel!

Men alla måsten då? predikoturer som ska in, hembesök som ska hinnas med, inte minst predikoförberedelser med allt vad det innebär. (till listan kan nu läggas bloggar, kravet att vara uppkopplad och en ständigt ökande mängd e-post)
Samtidigt så finns ju motgift i form av retreater, tex på Bjärka-Säby eller Berget, Rättvik.
Goda föredömen finns också Peter Halldorf för att nämna en. (Den killen kan verkligen utstråla lugn och närvaro)

Jag är övertygad om att det här är helt avgörande. Kommer vi inte till rätta med det här så är vi pastorer vingklippta i vår tjänst. En grundläggande fråga i den här problematiken är att skilja på vad som är viktigt och vad som är viktigast!

En bok som hjälpt mig är Working the angels av Eugene Peterson. Den vänder sig speciellt till pastorer och den hjälper oss se vad som är viktigast, nämligen Ordet, bönen och andlig vägledning. (undrar var predikoturerna passar in?) Den finns att köpa på tex Bokus. Helt klart väl spenderade pengar!

den 14 augusti 2007

Viktiga saker!

Jag skrev tidigare i dag om Harry Potter och reaktionerna mot Joel Halldorfs artikel. När jag fortsatte att läsa den eminenta dagen hamnade jag här.
Harry Potter i alla ära men det här känns verkligt viktigt!
Det är något på gång bland de kristna i Amerika! Något verkligt sunt och utmanande, fjärran från glansig framgångsteologi. Evangelium presenteras i ord och handling och människor som Shane Claiborne med fler utmanar oss alla! En annan amerikan som just nu utmanar mig mycket är Rob Bell här nedan kan du se ett litet smakprov från Nooma videon Rich. Samma tema som handlar om omsorgen om de fattiga, och att vi i den rika delen av världen behöver se över våra liv.

Harry Potter

Joel Halldorf skrev förra veckan om Harry Potter böckerna. Jag tycker att hans perspektiv känns fräscht. Personligen uppskattar jag fantasy böcker väldigt mycket, speciellt Tolkien och C.S. Lewis. I ärlighetens namn måste jag erkänna att jag bara läst den första Harry Potter boken. Men rent generellt så tror jag vi gör fel om vi enbart resonerar som dagens insändare i Dagen.
Visst, jag förstår Vincent Ihlbergs intentioner och jag håller med om att vad som helst inte kan kallas evangelium. Man måste se upp med vad vi läser det är självklart att omdöme behövs.
Men jag hävdar bestämt att om man är trygg i den "stora berättelsen" så behöver man inte vara rädd för "små berättelser". Vare sig de handlar om Harry Potter, Stjärnornas Krig, Sagan om ringen, Narnia, osv. Eller för den delen Pippi Långstrump, Prins Mio eller Bröderna Lejonhjärta.

Känner ni igen det här temat? En gång i tiden var allt frid och fröjd men sen kommer ett mörker, en skugga faller över världen. Någon sorts skurk uppenbaras. Något ond kommer in i bilden, kanske en drake eller något annat monster, kanske en ond härskare. En djävulsk figur dyker upp och slut är det med friden. Folk förslavas, det fina förstörs. Allt ser hopplöst ut. Det skulle vara outhärdligt om berättelsen slutar där, men det gör den aldrig, för förr eller senare så kommer det en hjälte!

Riddaren dödar draken, pojken besegrar jätten, eller den unge prinsen lyckas störta den onde härskaren. Visst har vi hört det här förut? Den här historien i dess många varianter, ligger till grund för många av våra favorit berättelser och sagor. Varför attraheras vi av det här? Jag tror att det har att göra med att människan instinktivt förstår att hon skapades för något mer, för något bättre, hon inser att det är något som gått förlorat, hon kan bara inte sätta fingret på det, men tomheten finns där, hon försöker fylla den med allt möjligt men inget tycks riktigt hjälpa. Varför? Originalet till den här historien finner vi i berättelsen med stort B. Den om Gud och människan, den om kampen mellan ljus och mörker. Den om Jesus som besegrar ondskan.

Är vi trygga i den berättelsen så behöver vi inte räddas Harry Potter och annan litteratur av det slaget, tvärt om så kan vi använda den, kanske till och med lära oss något.
I stället för att förfasa oss över vad människor läser så får vi peka på Jesus som är vår stora hjälte! Vi behöver lära oss att se och uppskatta vår egen berättelse och det är min övertygelse att vi överlag behöver bli bättre på att använda berättelser.

den 13 augusti 2007

i-lands problem

Jag skrev att den här bloggen kommer att handla om både stort och smått, i dag blir det smått.

När jag var med familjen och handlade i dag så slog det mig återigen att jag inte riktigt fattar idén med mynt för att få loss kundvagnen. Ni vet, man letar förtvivlat efter en femma. Till slut går man in till kundtjänst och får en liten plastbit som fungerar som substitut för myntet man inte hade.

Jag frågar mig varför detta krångel?
Låt oss säga att jag var en lömsk skurk som gett mig den på att stjäla en vagn. Skulle jag inte då vara bered att plocka med mig en femma för att få loss vagnen, eller ännu hellre en plastbit?

Argumentet mot detta är förstås att myntlåsen inte är mot tjuvar utan helt enkelt finns för att slarviga kunder inte ska lämna vagnarna stående över hela parkeringen. Men jag fattar fortfarande inte. Jag vet inte hur andra funkar, men inte är det omsorg om plastbiten som får mig att gå tillbaka med vagnen. Om jag vore kapabel att lämna vagnen mitt i vägen så skulle jag inte heller bry mig om plastbiten. Ja ni fattar.

Där har ni det! Dagens i-lands problem!

Min första blogg!

Ok, då drar det igång. Jag kommer att skriva om smått och stort, om viktigt och oviktigt. Mitt mål är att vara något av en kolportör i en postmoden tid. Kolportör? Vad är det för något? Det har inget att göra med en sån där science fiction pryl som gör att man kan förflyttas från en plats till en annan. (teleportör)
Nej, det var en sorts predikanter som verkade på 1800-talet främst genom att dela ut små skrifter med uppbyggligt innehåll. Se Wikipedias definition.

I bästa fall kanske min blogg kan få var just det. En småskrift med uppbyggligt innehåll.

Vi får se vad det blir...