den 17 december 2007

Julfest, bloggfasta och lite ved


Och jag är tillbaka efter en helg av bloggfasta.
På vår julfest i går så pratade jag lite om jultiden som paradoxernas tid. Visst är det märkligt, vi pratar om "julfrid", samtidigt som vi är jäktade bortom vett och sanns, julklappar ska köpas, det ska städas och bakas + allt annat. Julen handlar om glädje och gemenskap säger vi, samtidigt brottas många med oro, ensamhet och ängslan inför helgerna.

Allt det här leder fram till en aningen drastisk slutsats från min sida, jag tror helt enkelt att vi måste avliva myten om julstämningen. Du vet drömmen om att i stearinljusets sken sitta och titta in i en röd glaskula, samtidigt som man doftar på granen och fylls med en obeskrivlig känsla av samhörighet med världsalltet. (ett försök till ironi från min sida)
Nej! Under den här hysteriska tiden gäller samma saker som alltid, generositet, vänlighet och godhet. Det är viktigt nu och alltid.

Annars har jag huggit ved idag. (riktigt roligt)

2 kommentarer:

Z sa...

En präst predikade förra julen om att man kunde offra sin julstress till Gud.

Maria och Josef hade det nog rejält stressigt....letade plats, hade gått en lång färd.....fick föda bland en massa halm som kanske inte var så ren.

men sedan kom Fridsfursten.

jag gillar själv inte tjo och tjim på julafton, utan lugn med familjen, titta på tv, gå på mässa, sjunga lite lugnt....

Joachim Elsander sa...

Tack Z för din kommentar! Att offra sin jul stress låter som en god idé, men förutsätter inte offer att det är något man släpper som man vill behålla? Vem vill hålla fast vid stress?
Kanske menar prästen att vi kan offra orsakerna till stressen, (julklappar, städning, bakning eller vad det nu är).

Din bild av julen stämmer väl med min. Hoppas på lite lagom med snö också ;-)