den 13 december 2007

Guds rike och vår vardag

Vissa saker blir lätt abstrakta, kristen tro tex om den frikopplas från vardagen. Jag har funderat på något som ligger i tiden. Det är fokuset på Guds rike. (Både i kyrkoåret förstås, men också i Guds skeende i Sverige)

Ända sen jag började läsa teologi har jag fascinerats av visionen om Guds rike som en av de viktigaste hörnstenarna i mitt trosbygge. Jag återkommer ofta till Gud rike när jag predikar och samtalar om kristen tro. Samtidigt påminns jag gång på gång att Guds rike inte är något jag har grepp om, något jag bemästrar.
Vi kallas att vara del av något som är större än oss själva, något som i grunden utmanar oss. (läs Bergspredikan så förstår du vad jag menar). Det handlar om de stora ”globala” frågorna som rättvisa, ansvar för skapelsen, arbetet för fred osv. Det handlar om att i ord och handling presentera de goda nyheterna om hopp och upprättelse.

Men risken är att vi skjuter hela grejen i från oss, det bli för stort och ogripbart. För mig blir det allt viktigare att rikets liv börjar i mina nära relationer. Relationen till min fru och mina barn, till mina vänner och min församling. Stämmer det inte där kan jag glömma de stora ”världs frågorna”. Guds rike handlar just nu i mitt liv om att bära ut soporna (inte kliva över dem!). Det handlar om att vara en närvarande pappa, (inte en predikoskrivande eller bloggande pappa) det handlar om att ta itu med saker på ett kärleksfullt sätt i den församling jag tjänar. Det handlar om att uppmuntra och utmana. Guds rike handlar om hur närvarande min blick är i varje möte. Det handlar om att leva utifrån en annan berättelse än den som just nu kastas emot oss på olika köpcentrum och genom TV rutan.

Jesus, hjälp mig!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Väldigt viktigt! Jesus, hjälp mig också!
/Jonas

Robert L sa...

Tack Joakim! Mycket bra. McLaren resonerar lika dant i Jesus hemliga budskap. Du vår Herre kom!